Õnne tagab teekonna nautimine sihtpunkti silmas pidades

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harvardi professor Dr. Tal Ben-Shahar on välja töötanud õnne mudeli, millest saab lugeda tema raamatust «Happier» («Õnnelikum»). Professori väitel saavutame me tasakaalu vaid siis, kui õpime, kuidas samaaegselt elada nii tänasele päevale kui ka tulevikule, vahendab eneseteostuse keskus novi.ee.
 

Dr. Tal Ben-Shahar on välja töötanud neli erinevat arhetüüpi, millesse inimesed oma eluviisilt jaotuvad. Pildil nr. 2 olevalt jooniselt on näha, et horisontaalne joon näitab praeguse aja kasu ja kahju ning vertikaalne tuleviku kasu ja kahju.

Näiteks kauemaks tööle jääda toob sulle tõenäoliselt samal õhtul kahju, sest sa loobud puhkamisele mõeldud ajast, aga sa loodad, et see toob sulle kasu tulevikus – homme, palgapäeval või pikemat karjääri silmas pidades.

Vastavalt sellele, kuidas inimesed oma elu peamiselt elavad, toobki professor välja neli erinevat arhetüüpi:

  • Nihilism
  • Hedonism
  • Rat racing, mida eesti keeles võiks ehk kõige paremini iseloomustada «orav rattas»
  • Õnn

I Nihilism

Nihilistid on inimesed, kes on alla andnud, et leida oma elule tähendus. Nad ei naudi tänast päeva ja neil pole lootust ka paremale tulevikule. Nagu öeldakse, nad on saatusele alistunud.

Näide: Mati on töötanud kogu elu ühe ja sama töö peal tootmisettevõttes. Ta on tüdinenud tööorjusest, nagu ta ise väljendab, ülemustest ja sellest, et hinnad kogu aeg tõusevad. Samuti pole tal mingit usku, et tema jaoks asjad mingil moel paraneksid. Tal ei ole tahet pingutada ja midagi ette võtta, et elu paremaks läheks.

II Hedonism

Hedonistid elavad ainult tänases päevas ja ei mõtle tagajärgedele. Nad võivad mõelda, et karjääri tegemine või tõsiselt töö tegemine on raske ja tüütu. Selle tulemusena tunnevad hedonistid aga tihti, et elu on tühi ja puudub siht.

Näide: Riina vahetab tihti töökohti. Nii pea, kui ta on oma töö ja ettevõttega harjunud ning kolleege tundma õppinud, tunneb ta igavust ning rahulolematust. Ta hakkab uusi CV-sid laiali saatma. Olgugi, et Riina elu tundub muretu, tunneb ta ennast rahulolematuna, sest ta tegelikult ei saavuta midagi. Tal ei ole mingeid pikemaajalisi sihte, mis annaksid tema tegevusele mõtte.

III Orav rattas

See on meist enamikule kõige tuttavam sektor. «Orav rattas» tüüpi inimene lükkab sageli tänase päeva rõõmu edasi, lootuses, et see toob kasu tulevikus. Selle sektori inimene tunneb näiteks, et kui ta saab midagi enamat (palgatõusu, oma kodu, uue auto, hea partneri jne), siis ta on rahul ja õnnelik.

Kui see eesmärk on täitunud, tuleb peaaegu kohe asemele uus soov, mida püüda. Kuigi «orav rattas» elavad inimesed võivad tunda lühikesi rahuoluhetki, kui nad on oma sihi saavutanud, lükkavad tulevikusoovid selle kiiresti kõrvale.

Näide: Karl õppis edukalt juba gümnaasiumis, eesmärgiga pääseda heasse ülikooli välismaal. See oli ka tema vanemate suur soov ja nad olid teda juba varakult õpetanud selle nimel vaeva nägema. Ka ülikoolis jätkas ta eduka tudengina, teda iseloomustas «palju tööd ja vähe lõbu» ja pärast kraadi omandamist oli tal mitmeid väga häid tööpakkumisi. Ta teadis, et peaks olema oma edu üle õnnelik, aga ta ei olnud. Kui ta sama tublilt jätkab, siis iga ametikõrgenduse ja palgatõusuga, mis ta saab, lisandub tema ellu uut stressi ja ängi.

IV Õnn

Dr. Tal Ben-Shahar’i sõnul oleme me kõige õnnelikumad siis, kui me naudime nii teekonda kui ka sihtpunkti.  Meil on eesmärgid, mis on meile tähendusrikkad ja mille poole me püüdleme, aga me ei püüa neid saavutada kõige muu arvelt. Me pöörame tähelepanu nii tänase päeva rõõmudele kui ka tulevikuplaanidele.

Näide: Heleni mõlemad lapsed olid allergikud ja see ajendas teda ise katsetama erinevaid looduslikke tooteid.  Selle tulemusena sai tal välja töötatud terve sari looduslikke nahahooldustooteid, mida ta esialgu hakkas müüma tuttavatele, seejärel ökopoodidele. Sellest kasvas välja väike ettevõtmine, mis annab küllaldase sissetuleku ja võimaldab Helenil nautida nii aega oma pere seltsis kui ka töiselt ennast teostada.

Õnnemudeli kasutamine

Nagu ka mudeli autor dr. Tal Ben-Shahar ütleb, ei ole võimalik olla katkematult õnnelik. Vahel tuleb teha pingelisemalt tööd, vahel aga lihtsalt laiselda ja sellestki ilma süümepiinadeta mõnu tunda.

Tuleb lihtsalt rohkem teadlik olla, kas enamik meie tegemistest annab meile kasu nii tänases päevas kui ka tulevikus.

Seda mudelit on aga hea kasutada kui akent, mille läbi oma elule pilk heita. Millises sektoris sina enamuse ajast viibid? Kui see pole see koht, kus sa tegelikult olla tahad, siis pole raske hakata teadlikult valima neid sihte ja tegevusi, mis ellu rohkem tasakaalu toovad.

Et paremini oma mudelit selgitada, kujutas professor seda hamburgerina. Nihilistide hamburger maitseb halvasti ja teeb inimese haigeks. Hedonistide hamburger maitseb hästi, aga teeb paksuks. «Orav rattas» inimeste hamburger on maitsetu ja igav, aga on kasulik. Ning õnne hamburger maitseb suurepäraselt ja on tervislik!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles