Miks rinnad mehi nii väga vaimustavad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kaks meest püüdsid vastust leida igivanale küsimusele, miks on rinnad meestele nii suureks kinnisideeks.

Larry Young ja Brian Alexander usuvad, et heteroseksuaalsed mehed vaimustuvad naiste rindadest tänu lihtsale hormoonile, mis eraldub imetamise ajal ning tekitab ema ja beebi vahel tugevaid tundeid, kuid loob ka evolutsioonilise soovi tugeva sideme järele armastajate vahel, vahendab Daily Mail.

Neuroteaduse juhtiveksperdi Larry Youngi sõnul on «bioloogilisest vaatevinklist» meeste suur huvi rindade vastu «üsna veider». «Mehed on ainsad imetajad, kes vaimustuvad rindadest seksuaalses kontekstis,» ütles ta. «Ja naised on ainsad imetajad, kelle rinnad suurenevad puberteedieas, sõltumata rasedusest. Me oleme ka ainus liik, kus isased hellitavad, masseerivad ja stimuleerivad emaste rindu isegi oraalselt eelmängu ja vahekorra ajal.»

Young viitas ka Sheffieldi ülikoolis tehtud uuringule, mis tõestas, et naistele meeldib see tähelepanu, mis nende rinnad saavad. Roy Levini juhitud uuringust tuli välja, et rindade või rinnanibude stimuleerimine suurendab naistel seksuaalerutust 82 protsenti.

Teadlased tõid meeste rinnavaimustuse tõestuseks välja ka faktid, et ajakirjad nagu Playboy või Hooters on olnud nõnda edukad, kuid rindu on kujutatud inimkonna ajaloos juba väga varases kunstis.

Kõik see ei ole aga uurijate kinnitusel põhjustatud kasvatusest, vaid tuleneb loodusest. «Poisid ei õpi mänguväljakul, et rinnad on midagi sellist, millest nad peaksid huvituma,» selgitasid nad. «See on bioloogiline ja sügavalt meie ajju juurdunud. Tegelikult viitavad uuringud, et kui me satume vastamisi rindadega või ka kõigest rindadega seotud stiimulitega nagu näiteks rinnahoidjad, siis teeme me halbu valikuid.»

Evolutsiooni uurivad bioloogid on selgitanud rinnavaimustust sellega, et kuna rind on suures osas moodustunud rasvkoest, siis saadab see mehele signaali, et naine on täie tervise juures ning seega on ta hea valik ning sobib lapsi kandma ja kasvatama.

Sellega aga kummalised teooriad ei lõpe. Veel on arvatud, et kuna primaadid on vahekorras nõnda, et isane siseneb tagant poolt, siis meeldib emasahvidele oma tagumist osa isastele meelepäraselt «välja reklaamida». Inimestel võivad seega rinnad imiteerida taguotsa kontuure, mistõttu need ongi nii suureks arenenud.

Käesoleva uuringu autorid on nendest ideedest loobunud jäävad kindlaks seisukohale, et meeste huvi rindade vastu on tingitud samalaadsetest ajumehhanismidest, mis tekitavad kiindumust ema ja imiku vahel.

Nimelt on teadlaste selgitusel imetamisel vallanduval neurokemikaalil oksütotsiinil ka teisi mõjusid peale selle, et see paneb emal rinnapiima voolama. «Kui see vallandub beebi algatuse peale, keskendub ema tähelepanu lapsele. Imikust saab «maailma naba». Koos dopamiiniga toimiv oksütotsiin jätab ema mällu mälestuse imiku näost, lõhnast ja söömiste häältest, mis meeldiva kogemusena motiveerivad teda edasi imetama ning suurendavad kiindumust lapse vastu. See side on maailmas kõige kaunim, kuid ka kõige kestvam, väldates elu lõpuni.»

Seega, kui seksuaalpartner puudutab, masseerib või näksib naise rinnanibusid, sütitab see ajus samu tundeid, mis imetamisel.

Inimesed kuuluvad väheste loomade hulka, kes vaatavad vahekorra ajal teineteisele silma. Uuringu autorite selgitusel on see inimseksuaalsuse «veidrus» arenenud nõnda, et kasutab imetamisel tekkinud intiimsust ära, tekitamaks armatsejate vahel suuremat lähedustunnet. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles