Vera Lustina ekstravagantne, kuid kantav moelooming

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vera Lustina looming
Vera Lustina looming Foto: Dmitri Knut

22. – 27. oktoobrini on Tallinna moenädal, mille raames esitletakse mitmete Eesti moeloojate töid. Teiste seas näidatakse ka Vera Lustina loomingut, mis naise enda sõnul on trendikas, aga omapärane; avangardne, aga kantav; kvaliteetne, aga ostuvõimalik.

«Minu kollektsioonist leiab igaüks endale midagi, olgu see midagi ekstravagantset või hoopis midagi baasgarderoobi jaoks,» tutvustas Vera. «Püüan ühendada kõike, kuid tean, et see ei ole alati võimalik. Arvan, et kõige tähtsam on see, et ma teen kõike armastusega, panen oma hinge töösse ja annan positiivset energiat, sest et usun, et see jõuab ka inimesteni, kes hakkavad seda kandma.»

Inspiratsioon ja värsked ideed on Vera sõnul väga erinevad asjad. Nimelt saavad huvitavad ideed mõni hetk peas lihtsalt ilmuda, vaadates teiste loomingut, lugedes raamatuid või vaadates kunstinäituseid. «Selle jaoks, et nad pähe tuleksid, on vaja midagi hingelist, nagu inspiratsioon. Minu inspiratsioon lendab õhus, kui ma reisin, tutvun ja räägin uute inimestega, olen looduse keskel,» märkis ta. «Tuleb kohe selline tunne, et olen valmis midagi uut ja põnevat välja mõtlema, saan kuskilt energiat ning «meri on põlvini».»

Moekarjääri alustas Vera Lustina alles kolm aastat tagasi, kujundades kleite ja mantleid nii oma tuttavatele kui iseendale. Ka tegi ta palju käsitööd, õmmeldes ümber ja dekoreerides aksessuaare ning seelikuid. Praegu õpib neiu Kunstiakadeemias neljandal kursusel moestilistikat, kuid eelmisel aastal läks ta lisaks Tallinna tööstushariduskeskusesse õppima rätsep-stilisti eriala. Nimelt peab Vera meelest hea moelooja teadma ka seda, kuidas käib õmblemine ja konstrueerimine ning kui raske töö see tegelikult on.

Eestis on Vera meelest moekunstnikul end raske tõestada, sest andekaid inimesi on palju, kuid moeloomingu kandjaid on vähe. «Loominguliste inimeste protsent on päris suur ning kõik tahavad oma kohta päikese all,» nentis ta. «Aga ma ei karda seda – arvan, et igaüks peab tegema oma lemmiktööd ning ainult siis, kui see toob rõõmu, toob see ka edu. Peab lihtsalt elama ja oma tööd tegema. Muidugi on ärioskused ka väga tähtsad,» lisas ta.

Eestlaste stiil on kas konservatiivne, ekstravagantne või lihtsalt maitsetu

Jagades oma arvamust eestlaste stiilitunnetusest, ei hoidnud Vera end tagasi. «Rääkides meie kodumaa elanike stiilist, saan öelda, et meie ühiskonnas on kolm kategooriat: inimesed, kes riietuvad ennast liiga konservatiivselt, inimesed, kes on liiga ekstravagantsed ning lihtsalt maitsetud inimesed,» sõnas ta. «Võib-olla on see liiga range, aga minu arust tõsi. Nõuanne oleks selline: juhul, kui teil ei ole võimalust reisida, siis vaadake lihtsalt internetist pilte, kuidas Londoni ja Pariisi elanikud riietuvad. Ning ärge mõelge, et probleem on hoopis kliimas…»

Sel sügisel soovitas ta kombineerida erinevaid kangaid ja tekstuure, mustreid ja värve, otsida endale erilisi aksessuaare ja ehteid. «Sellel sügisel on väga tähtsal positsioonil suured kristallid, tikkimine ning lilla värv. Talvel on moes karusnahk, aga mitte terve kasukas, vaid hoopis osa mantlist või üldse karusnahast aksessuaar,» tõi ta välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles