Paarisuhte kiirkursuse 1. osa: kas sa oled suhteks valmis?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armastus
Armastus Foto: SCANPIX

Suhtenõustaja Imbi Viirok on koostanud 6-osalise kiirkursuse hea püsisuhte loomiseks. Loe esimest osa ja täida test: kas oled püsisuhteks valmis?

Kasvav lahutuste arv on pannud psühholoogid ja suhtenõustajad üha enam mõtisklema paarisuhte edutegurite üle. Kuna tavapärane paarisuhte tekkimise mudel «tutvumine – vastastikune atraktiivsus – armumine – kooselu» osutub enam kui pooltel kordadel ebaedukaks, on rahvusvahelised suhteeksperdid Relationship Coaching Institute’s Ameerikas välja töötanud uudse lähenemise kaaslase valimisele. Uudset lähenemist võib nimetada teadlikuks tutvumiseks ja see meetod panustab õnnelikule kooselule pikas perspektiivis.

Suhtenõustaja Imbi Viirok, nõustamiskeskusest Tark Süda, käis üksikute nõustamist Ameerikas õppimas ning kohandas uue meetodi põhjamaalastele sobivaks. Nüüd on võimalik ennast positiivse psühholoogia värskemate avastuste põhjal heaks paarisuhteks ette valmistada ka eestlastel.

Kas oled püsisuhteks valmis?

Oma valmisolekut ei olegi alati nii lihtne hinnata. See, et inimene midagi tahab, ei tähenda veel, et ta selleks valmis on. Väga sageli ebaõnnestuvad suhted just sellepärast, et üks või mõlemad partnerid ei ole psühholoogiliselt püsisuhteks valmis.

Täida järgnev suhteks valmisoleku test, hinnates ennast kümnes eluvaldkonnas. Ole võimalikut objektiivne ja aus.

Hindamisskaala: 0 – 10.

SUHTEKS VALMISOLEKU TEST
 

HinneTähendusKirjeldus
8-10HeaSee valdkond minu elus on korras ja uue suhte jaoks väärtuslik.
5-7RahuldavSee valdkond vajab parandamist, aga ei ohusta tulevast suhet.
0-4Vajab parandamistSee valdkond võib tulevast suhet ohustada.
NrValdkondHinnang
1Ma tean, mida ma tahan. Mul on selge visioon, millist elu ja millist suhet ma soovin. Ma suudan oma unistuste elu täpselt ja detailselt ette kujutada. 
2Ma tean oma nõudmisi. Mul on kirja pandud vähemalt 10 asja, milles ma ei ole valmis kompromissile minema. Ma mõistan, et kui mõni neist asjadest puudub, ei saa suhe minu jaoks õnnestuda. Potentsiaalse partneri puhul jälgin teadlikult nende asjade olemasolu. 
3Ma olen ka üksikuna õnnelik ja edukas. Ma tunnen rõõmu oma elust, tööst, perest, sõpradest ja iseenda seltskonnast. Ma elan sellist elu nagu ma soovin ning ei otsi suhet meeleheitest. 
4Ma olen vaba suhet alustama. Ma ei ole eelmise suhtega emotsionaalslet ega juriidiliselt seotud. Minu ajakava ja elustiil jätavad mulle piisavalt ruumi uue suhte loomiseks. 
5Ma olen rahul oma tööga. Minu töö meeldib mulle, see sobib minu elustiiliga ning ei piira minu võimalusi uue suhte loomisel. 
6Ma olen terve. Minu füüsiline, vaimne ja emotsionaalne tervis võimaldavad mul elada sellist elu ja olla sellises suhtes nagu ma soovin. Ma olen piisavalt õnnelik ja tunnen ennast hästi. 
7Minu rahaline seis on kontrolli all. Mul ei ole rahalisi ega juriidilisi probleeme, mis takistavad mul elada sellist elu ja olla sellises suhtes nagu ma soovin. 
8Minu peresuhted on korras. Minu suhted laste, eks-abikaasa, vanemate, õdede-vendadega ei takista mul elamast sellist elu ja olema sellises suhtes nagu ma soovin. 
9Ma oskan tutvusi luua. Ma julgen luua kontakti inimestega, kellega soovin tutvuda ja oskan öelda «ei» nendele, kes ei paku mulle huvi. 
10Mul on head suhteoskused. Ma mõistan suhte olemust, suudan hoida lähedust ja intiimsust, suhelda siiralt ja ennastkehtestavalt, erimeelsusi positiivselt lahendada, julgen usaldada, oskan armastada ja armastust vastu võtta. 

Kokku:

PunktisummaHinnangSoovitus
80 - 100Roheline tuliSa oled hea suhte loomiseks igati valmis.
50 - 79Kollane tuliTööta nende valdkondadega, mis parandamist vajavad ja ära suhetes seni kiirusta.
0 - 49Punane tuliPea kaaslase otsimisel pisut pausi, keskendu oma elule ja heaks suhteks valmisoleku loomisele.

Kui said rohelise tule, oled valmis pühendunud paarisuhteks – palju õnne! Sel juhul vajad vaid head plaani ja julget tegutsemist.

Kui said testis punase või kollase tule, siis püüdle esmajärjekorras sellise staatuse poole nagu õnnelik üksik. See tähendab - tutvu erinevate inimestega ja veeda lihtsalt mõnusalt aega seni, kuni õpid iseennast ja oma suhteootusi paremini tundma, mõtled selgeks, mida sa täpselt elult ootad, korrastad oma elu teisi olulisi valdkondi, tunned oma elust rõõmu. Ühel päeval oled sa püsisuhteks valmis ja siis on sinu õnneliku üksiku staadiumis alustatud suhtel hea potentsiaal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles