Kümme viisi, kuidas end negatiivsuse vastu kaitsta

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kogenud seda, et mõne inimese negatiivne suhtumine mõjutab sind ja rikub tuju? Selliseid inimesi võib paraku leida nii pereringist kui sõprade seast.

Nende läheduses olemine on emotsionaalselt kurnav. Pead olema ettevaatlik, sest nende negatiivne suhtumine kõigesse ümbritsevasse on nakkav. Pessimist kinnistab ennast, juurutab rahulolematust ja koormab mõtteid, kirjutab Angel. Kui pea on halbu mõtteid täis, ei mahu sinna piisavalt rõõmsaid ja õnnetoovaid mõtteid.

Siin on kümme viisi, kuidas end rõõmsana hoida ja negatiivsuse eest kaitsta.

1. Ära võta teiste negativismi isiklikult. Enamik pessimiste käituvad negatiivselt mitte ainult sinu, vaid kõigiga, kellega nad suhtlevad. See, mida nad räägivad ja teevad, näitab nende endi reaalsust – nende suhtumist. Isegi kui olukord tundub isiklik, keegi solvab otseselt sind, siis enamasti ei ole sel sinuga tegelikult mitte midagi pistmist. Jäta meelde, et kõik, mida inimesed teevad või ütlevad, põhineb nende eneseanalüüsil.

2. Veeda rohkem aega positiivsete inimestega. Sind mõjutavad inimesed, kellega kõige rohkem koos oled. Kui oled pidevalt küüniliste ja negatiivsete inimeste seltskonnas, siis muutud ka ise peagi selliseks. Kas see, milline sisimas oled ja milline tahaksid olla, väljendub ka nendes inimestes, keda enda ligi hoiad? Ole nendega, kes on arukad, toredad ja kel on sinuga sarnased huvid. Suhted peaksid sind aitama, mitte sulle liiga tegema. Vali endale sellised sõbrad, kelle tundmise üle sa oled uhke, keda imetled, kes austavad ja armastavad sind ja kes panevad su päeva särama pelgalt oma olemasoluga.

3. Ole see positiivsus, mida elus näha tahad. Ole teistele eeskujuks. Maailma sul päästa ei õnnestu, kuid saad selle endale paremaks teha, kui elad nii, nagu õigeks pead. Tee lihtsaid asju – räägi toredatest päevasündmustest, ühistest sõpradest, hobidest, rõõmsatest uudistest ja negatiivsete inimestega hoia vestlus kerge. Hoia rääkides optimistlikku tooni ja keskendu teemadele, millele ta oskab kaasa rääkida. Nõnda võid ta negatiivsuse relvituks teha, isegi kui see on vaid üürikeseks ajaks.

4. Muuda oma mõtlemist. Keegi ei saa sult ära võtta võimet oma mõtteid ja reaktsioone ise juhtida. Asi ei olegi olukordades, mis on negatiivsed, vaid sinu reaktsioonis neile. Vali ise, kuidas sa antud juhtumisse suhtud. Kurtmine, süüdistamine ja kritiseerimine ei muuda olukorda. Alati ei ole lihtne endas rõõmu leida, kuid seda on veel raskem leida mujalt. Olenemata olukorrast, millega silmitsi seisad, on su suhtumine sinu enda valik. Negatiivse suhtumisega positiivset elu ei saa.

5. Keskendu lahendustele. Negativistidel jätkub lõputult enesehaletsust. Ära mine sellega kaasa. Sageli kasutavad inimesed negatiivset suhtumist selleks, et kaitsta end maailma eest, kuid see takistab neil ka enda elu parandamast. Märka lahendusi ja ära mõtle liiga palju sellele, mis valesti läks. Keskendu positiivsetele sammudele, mis sind hea lahenduseni viivad.

6. Armasta kõiki, kes on su ümber. Praktiseeri lahkust. Raske on olla negatiivne, kui sind ümbritseb armastus. Võta oma kaitse maha ja räägi kellegagi, keda sa ei tunne, otse oma südamest. Jaga komplimente ja ära eelda, et see tekitab ebamugavustunnet. Jää lihtsalt iseendaks sel ilusal moel, mida vaid sina tunned. Anna teistele võimalus naeratada ja sind tundma õppida. Mõnikord piisab negatiivse suhtumise peletamiseks vaid tähelepanust ja heast sõnast sõbrale.

7. Paku tuge siis, kui see tundub mõistlik. Mõni inimene kurdab selleks, et abi saada. Nad ei pruugi seda ise mõistagi, mistõttu kõlavad nende kommentaarid niisama vingumise, aga mitte abipalvetena. Näita, et hoolid. Väike küsimus, et kas saad kuidagi aidata, võib teha imesid. Pane kiusatusele vastu ja ära eelda või mõista hukka. Raske on kaasa tunda, kui eeldad, et oled teda mõistnud. Anna talle teada, et ta ei ole üksi. Inimesed saavad negatiivsete tunnete nagu viha ja vihkamise jõust üle, kuid neile vastandub armastuse ja toetuse vägi.

8. Mõista, et elus on tõusud ja mõõnad. Tunnista negatiivsust, võta see vastu ja lase sel oma teadvusest läbi minna. Seega õpid väärtusliku õppetunni, kuid see ei riku su päeva. Elus esineb tõuse ja mõõnu, kuid see ei tähenda, et pead nendega kaasa minema. Rahune, lase lahti ja naudi elu.

9. Keskendu tänasele. Liiga sageli veame endaga kaasas tundeid minevikust, mis meile ikka veel haiget teevad – kahetsust, häbi, viha, südamevalu. Vihast kinni hoidmine on nagu mürgi joomine, eeldades, et see teise tapab. Ära lase neil möödunud oludel enda olevikku rikkuda. Minevikus elasid neid juba läbi ja möödunut muuta ei saa. Praegu saad aga muuta seda, kuidas lased möödanikul oma tulevikku juhtida.

10. Lase lahti ja liigu edasi, kui vaja. Kui kõik muu veab alt, siis mine halbadest olukordadest ja inimestest eemale. Mõned inimesed on nagu tumedad pilved - kui nad kaovad, hakkab päev särama. Sa tunned ära, millal on aeg lahti lasta. Negatiivsetest inimestest eemaldumine ei tähenda, et sa vihkaksid neid, sa lihtsalt hoolid iseenda heaolust. Iga kord, kui eemaldad oma elust midagi negatiivset, saad positiivsele ruumi juurde.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles