Kassiparasiit võib naistel põhjustada enesetapukatseid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kassiomanikest naised kannatavad suurema tõenäosusega vaimsete probleemide käes ja üritavad suitsiidi – põhjuseks nakatumine levinud parasiidiga Toxoplasma gondii.

See tungib ajurakkudesse ja lihastesse, sageli siiski sümptomeid tekitamata, kirjutab ajakiri Naised.

Haigestumisel tekkivat toksoplasmoosi seostatakse vaimsete haiguste, näiteks skisofreeniaga, samuti käitumise muutumisega.

Ameerika, Taani ja Rootsi teadlased analüüsisid üle 45 000 Taani naise andmeid, kes sünnitasid ajavahemikus 1992–1995. Lastel ei teki selle parasiidi vastu antikehasid varem kui kolm kuud pärast sündi, seega näitasid vastsündinute veres olevad antikehad, et nende emadel oli infektsioon. Terviseregistritest uuriti, kas nakatunud emade seas oli selliseid, kes üritasid hiljem enesetappu, sealhulgas ka selliseid enesetapukatseid, mis olid seotud tulirelvadega, teravate lõikevahenditega ja kõrgustest allahüppamisega.

Leiti, et T. gondii’ga nakatunud naised üritasid enesetappu poolteist korda suurema tõenäosusega kui need, kes ei olnud nakatunud. Risk oli seda suurem, mida rohkem oli organismis haiguse vastu antikehasid.

Uurijad ei tihka veel täie kindlusega väita, nagu põhjustanuks naiste enesetapukatseid T. gondii, kuid leitud seos annab põhjust lisauuringuteks.

Tegemist on seni suurima uuringuga leidmaks seost enesetapukatsete ja toksoplasmoosi põhjustava parasiidi vahel. Esimene selline seos leiti uuringutega 2009. aastal.

Inimesed nakatuvad toksoplasmoosi kassiliiva vahetades, pesemata köögivilju süües, saastunud vett juues, kõige sagedamini aga nakatunud läbiküpsemata liha süües või kasutades sellise liha lõikamise järel pesemata nuga teiste toiduainete töötlemiseks.
Rasedad naised nakatavad parasiidiga ka oma lapsi, seetõttu ei soovitata rasedatel kassiliiva vahetada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles