Miks on vaarikas kasulik?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaarikamarjad ei ole mitte ainult maitsvad, vaid ka meditsiiniliselt efektiivsed. Vaarikad on vitamiinirohked marjad, neil on tervendav mõju ning nad mängivad olulist rolli ka ravimtaimena.

Vaarikas on isepaljunev kaheaastane põõsas, millel on punased või kollased viljad, vahendab Suite101.de.

Küpsed vaarikad maitsevad taevalikult. Vaarikatest saab keeta moosi, mahla või siirupit, suvel on neid marju mõnus süüa jäätisega, talveks võib neid säilitada sügavkülmas. Marju võib ka kuivatada – kõigepealt päikese käes õhukese kihina laiali laotatult või kuivatis temperatuuril 50-60 kraadi juures. Lehti kuivatatakse varikatuse all ja varred pestakse puhtaks ning kuivatatakse samamoodi kui marju.

Vaarikad sisaldavad rikkalikult kaltsiumi, kaaliumi, suhkruid, orgaanilis happeid, fosforit, rauda ja teisi mineraalaineid ning A, B ja C vitamiini.

100 grammi vaarikaid sisaldab:

34 kilokalorit
84 g vett
0,3 g rasva
170 mg kaaliumit
40 mg kaltsiumit
30 mg magneesiumit
25 mg C-vitamiini

Vaarika lehtedes on C- ja E-vitamiini, karotiini ja fenoolkarboksüülhapet. Magususe annab marjadele glükoos ja fruktoos.

Happeid on vaarikates päris mitmeid, suuremates kogustes leidub õun- ja sidrunhapet, vähemal hulgal võib viljadest leida ka sipelg- või salitsüülhapet.

Meditsiiniliselt on tõestatud, et vaarikad aitavad kaitsta mitmesuguste vähkkasvajate vastu.
C- vitamiin kaitseb vähi vastu ja südame- ja veresoonkonna haiguste vastu ning on immuunsuse ergutaja.Vaarikas sisaldab fütokemikaale, mis tapab bakterid ja viirused.

Ämmaemandad soovitavad vaarikaid rasedatele, sest nende söömine tugevdab emakalihaseid ja kiirendab sünnitust. Sünnituse eel soovitatakse juua vaarikaleheteed, sest see aitab sünnitegevusel alustada.

Vaarikad aitavad depressiooni vastu, nad on tõhusad ravimid põie-ja neeruhaiguste vastu. Marjad aitavad leevendada palavikku, sest neil on higistama panev toime. Vaarikapreparaate võetakse sisse külmetuse, kopsupõletiku, seedeelundite haiguste, kõhulahtisuse, kehvveresuse, kroonilise reumatismi, suhkrutõve, leetrite, neurasteenia ja krooniliste nakkushaiguste korral.

Valuvaigistavat toimet pakuvad vaarika varred ja lehed, kuna need sisaldavad frageriini.

Vaarikad tugevdavad lisaks juukseid, nahka, küüsi, luid ja hambaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles