Joogatreener: infrajooga alandab kaalu ja puhastab meelt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infra Stuudio joogatreener Temea Vendelin
Infra Stuudio joogatreener Temea Vendelin Foto: Laura Oks/Postimees

Infra Stuudio joogatreeneri Temea Vendelini sõnul aitab infrajooga vähendada kaalu, stressi ja unehäireid, inimene muutub painduvamaks, positiivsemaks ja elurõõmsamaks. «Kõige olulisem – sa lülitad ennast kõigest välja ja puhastad oma meelt,» märkis joogatreener.

Infrajooga ühendab endas kaks head asja - jooga ja infrapuna.

«Jooga kui treening erineb kõigist teistest treeningutüüpidest sellega, et saame ennast arendada läbi kõigi tasandite - füüsilise, vaimse, emotsionaalse ja hingelise tasandi,» selgitas Infra Stuudio joogatreener Temea Vendelin jooga mõju inimese kehale.

Infrapuna on soojuskiirgus, mille nähtamatud valguslained on osa päikesekiirgusest. Need kanduvad treeneri sõnul läbi õhu, kuid ei sarnane ultrviolettkiirgusega, mis on ohtlik meie nahale ning võib tekitada põletust.

Milline on infrajooga mõju kehale?

Infrajoogat viiakse läbi ruumis, mida soojendavad infrapunapaneelid ning temperatuur on 25-35 soojakraadi.

«Kui tavaline saun paneb meie keha higistama, siis infrapuna läheb veel sügavamale ja hakkab rasva ja tselluliiti põletama,» selgitas Vendelin infrapuna head omadust ja lisas, et infrapuna soojendab keha umbes 80 protsenti ja ruumi 20 protsenti.

Infrapunasoojusel on joogatreeneri sõnul veel palju häid omadusi: «Ta aktiveerib meie vereringet, mille tulemusena paraneb ainevahetus, vähendab nahaprobleeme, suurendab higistamist, mille tulemusena vabaneb organism jääkainetest ja kiirendab kudede taastumisprotsesse».

Head mõju avaldab infrajooga treeneri sõnul ka liigesehaigustele ja päikesepõletusele. Lisaks saab infrapuna abil langetada kehakaalu, vähendada tselluliiti ja leevendada lihasvalu.

Joogatreeneri sõnul muudab infrapuna lihased ja kõõlused elastsemaks ning kõrgem temperatuur teeb keha paindlikumaks, vähendades lihaspinget ja jäikust. «Tänu sellele, et lihased on soojad, on treeningu ajal ka võimalike vigastuste oht väiksem,» täpsustas Vendelin.

«Joogaga on võimalik ennast järjepidevalt edasi arendada, sest harjutustel on erinevad tasemed, mille raskusastme saad ise valida, järgides oma keha võimeid,» ütles Vendelin ja lisas, et juba pärast esimest joogatundi tunned endas esimesi muutusi – sul on rohkem energiat, oled positiivselt laetud ja keha on pingevabam.

Joogatunni jooksul võib treeneri sõnul keha põletada 300 kuni 600 kilokalorit, sõltuvalt sellest, kui intensiivselt treeningus osaletakse. Lisaks paremale kehalisele vormile, aitab Vinyasa joogatreening vähendada stressi, suuredab tähelepanuvõimet ning järjepidavust.

Kõige positiivsemaks peab treener infrajooga juures seda, et harjutustega sünkroniseeritud hingamine rahustab ning lõõgastab meelt ja aitab kehal energiat vabastada. «Sa lülitad ennast joogatrennis kõigest välja, saad olla olevikus – siin ja praegu ja tegeleda ainult iseendaga,» lausus Vendelin.

Kellele infrajooga sobib ja kellele mitte?

«Infrajooga sobib nii algajale joogaharrastajale kui ka varem joogaga tegelenud inimesele. Joogaharjutuste taset ja intensiivsust on võimalik reguleerida, valides just endale sobiva raskusastme,» selgitas joogatreener ja lisas, et seetõttu sobib see tund nii algajatele kui ka edasijõudnutele.

Infrajooga stiiliks on Vinyasa Flow – see koosneb päikesetervitustest, seismisharjutuste seeriast ning lõdvestusharjutustest. «Lühidalt tähendab see seda, et ühest joogaasendist liigutakse sünkroonis sisse- ja väljahingamisega teise,» märkis Temea Vendelin.

Muusika saatel toimuvas tunnis minnakse ühest joogapoosist teise üle ilma lõdvestamata. «Sellise treeningu abil paraneb lihaste jõudlus, keha muutub painduvamaks, suureneb vastupidavus ning tasakaal,» lausus joogatreener.

Terviseprobleemide korral soovitab Vendelin enne tundi tulekut konsulteerida oma arstiga. «Kuna kasutame infrapunakiirgust, siis infrajooga ei sobi rasedatele ja südamehaigetele, samuti ei ole see soovitatav alla 14-aastastele,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles