Need võrratud kirsid!

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas on kedagi, kellele ei meeldi kirsid? Suvel toovad need maitsvad luuviljalised palju rõõmu, sest peale omapärase maitse on neil ka mitmeid tervisele kasulikke omadusi.

Kirssidel on põletikuvastane toime, kirjutab Zest. See tähendab, et nende söömine vähendab põletikulisi protsesse liigestes ja lihastes. Nõnda leevendab maitsev vahepala näiteks sportimisest tekkinud treeningujärgset valulikkust.

Kirsside söömine turgutab mälu. Marjad sisaldavad tugevat antioksüdanti antotsüaniini, mis tugevdab aju ja aitab ennetada mälu halvenemist.

Kirssides on palju vitamiine. Näiteks on kirssides 19 korda rohkem beetakaroteeni kui mustikates ja maasikates. Veel on neis C-vitamiini, magneesiumi, kaaliumi, rauda, kiudaineid ja foolhapet.

Kirsside söömine võib ka kaalulangetusele kaasa aidata, sest hoides veresuhkru taseme stabiilsena, sobivad need hästi vahepalaks. Samas on neis vähe kaloreid ning nad koosnevad 75 protsenti veest.

Kirsid aitavad isegi uneprobleemide vastu. Nad sisaldavad melatoniini, mis tähendab, et nende söömine võib mõjutada ja reguleerida loomulikke uneharjumusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles