Leiti laste ülekaalulisust põhjustavad geenid

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Senitehtuist suurim rahvusvaheline uuring sõelus välja laste ülekaalu põhjustavad geenivariandid.

Eestis on keskmiselt iga kümnes kooliõpilane ülekaaluline, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator. Ülekaaluliste laste hulk on tõusuteel kogu maailmas. Põhjuseks on kindlasti toitumine ja vähene liikumine, kuid osa lapsi on vanemailt pärilikult kaasa saanud geenivariandid, mille tõttu nende kehakaal kerkib üle tervislikuks peetava piiri.

Suur rahvusvaheline konsortsium vaatles Põhja-Ameerika, Euroopa ja Austraalia laste kohta käiva 14 varasema geeniuuringu tulemusi. Kokku oli vaatluse all veidi üle 5500 ülekaalulise ja üle 8000 normaalkaalus lapse.

Geeniandmeid analüüsides tulid välja kaks varianti, mida statistiliselt esines oluliselt rohkem just ülekaalus lastel, varem polnud neid geene ülekaalulisusega seostatud. Üks neis asub 13. kromosoomis OLFM4 geeni piirkonnas ning teine 17. kromosoomis geenis HOXB5. Tulemused avaldas äsja ajakiri Nature Genetics.

Uuringu juht Struan F.A. Grant Philadelphia lastehaigla rakendusgenoomika keskusest ütles, et kui varasemad uuringud on pigem leidnud geene, mille puhul ülekaalulisus käib kaasas mingi haruldase haigusega, siis sedapuhku oli vaatluse all geenid, mis on muidu tervete laste ülekaalulisuse põhjuseks üsna sagedasti.

Konsortsiumis osales ka Eesti Geenivaramu vanemteadur Reedik Mägi. Geenivaramu andmeid sedapuhku kasutuses ei olnud, sest Eestis on kogutud ainult täiskasvanute geeniproove. Nüüdne uuring hõlmas lapsi ja noorukeid vanuses 2-18 aastat.

Rahvusvaheline konsortsium Early Growth Genetics uurib laste ja noorukite arengut mõjutavaid geene. Mägi sattus sellega koostööle Inglismaal Oxfordis Wellcome Trusti inimgeneetika keskuses järeldoktorantuuris. Järgmisena on avaldamisele minemas loote arengut ja sünnikaalu mõjutavate uuringute tulemused, töös on puberteediea algust mõjutavate pärilike faktorite uuring.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles