Miks tõlgendavad mehed naiste sõbralikkust sageli valesti?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoogiadoktor Nate Kornell selgitas portaalis Psychology Today kognitiivseid eelarvamusi, mis lasevad meestel naiste huvi nende vastu ülehinnata.

Kujutlegem stsenaariumi: naine seisab kohvikus järjekorras ja ootab oma korda. Mees tema selja taga alustab kohmakalt vestlust, mis viib naeratuste ja naljatlemiseni. Kui naine on oma joogi kätte saanud ja lahkub, mõtleb ta, et küll see oli sõbralik vestlus. Mees muigab omaette ning mõtleb «Ojaa, ma kindlasti meeldin talle.»

Sageli eeldavad mehed, et naised on neist seksuaalselt rohkem huvitatud, kui nad tegelikult on. Seda on tõestanud arvukad uuringud, mis on läbi viidud väga erinevatel meetoditel, nii küsitluste, vaatluste, fotode vaatamise ja laboritestide põhjal.

Millest see arvamus tuleb? Võiks arvata, et meedia seksualiseerib mehi ja paneb neid seksi nägema igal pool, kuhu nad vaatavad. See ei saa aga olla ainus põhjus, sest näiteks ei hinda mehed üle oma õe huvi teiste meeste vastu. Pigem hindavad nad üle naiste huvi just iseenda vastu. Ning kuidas selgitada seda, et meedia kujutleb naisi kui seksist vähem huvitatuid ja madalama libiidoga kui mehi? Sellisel juhul peaks mehed eeldama, et naised ei ole üldiselt vahekorrast nii huvitatud ning kirjeldatud eelarvamus peaks valitsema hoopis naiste seas.

Mõju võivad avaldada ka evolutsioonilised põhjused. Esivanemate elukeskkonnas tähendas võimaluse mahamagamine potentsiaalse järglase kaotamist. Arvamus, et naine on rohkem huvitatud, kui ta tegelikult on, tõi suurema kasu.

Sellest ajast saati ei ole täpsusel selles küsimuses olulist rolli – vihjeid, mis näitavad, kui huvitatud keegi kellestki on, ei saagi täpselt tõlgendada. Naised, meenutage, millal te naeratasite viimati laialt ja moonutasite pisut oma häält, kui küsisite kelleltki teenet? Kuigi paljunemise edu ei ole meestel teadlik motivatsioon, siis annab «viga» meeste arusaamistes neile paljunemisvõimes eelise.

Kas meeste valearusaam on universaalne?

Doktor Nate Kornell koostas oma kolleegide Judith Eastoni ja David Bussiga «kiirkohtingu» uuringu, et teha kindlaks, kas kõik mehed tõlgendavad naiste seksuaalhuve samaväärselt.

Uuringu käigus jagati naised ja mehed viieliikmelisteks gruppideks ning nad suunati platoonilises situatsioonis kokku vestlema tühjast-tähjast. Pärast seda hindasid nad privaatselt teineteist ning seda, kuidas nad vestluspartnerisse suhtusid ning kuidas nende arvates suhtus teine nendesse.

Selgus, et kõik mehed, kes uuringus osalesid, hindasid naiste huvi üle, kuid mõni tegi seda rohkem kui teised. Erinevus tulenes paaritumisstrateegiast ja atraktiivsusest. Nimelt hindasid naiste huvi seksi vastu kõige rohkem üle just need mehed, kes olid ise huvitatud pigem üheöösuhetest. Samuti hindasid naiste huvi üle mehed, kes pidasid end väga atraktiivseks.

Huvitaval kombel hindasid aga naiste huvi väheseks just need mehed, kellest naised tegelikult huvitusid. Nad ei saanudki seda üle hinnata, sest huvi oligi just suur, nii nagu nad arvasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles