Lapsepõlves kogetud emaarmastus kaitseb haiguste eest kogu elu vältel

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimuse järgi kindlustab armastav ja mõistev ema, kes õpetab oma lapsele õigeid strateegiaid elus toimetulekuks ja tõstab tema enesehinnangut, ka nigelast rahalisest seisust hoolimata oma lapsele hea tervise kogu eelseisvaks eluks.
 

USA teadlased, keda huvitas, miks suurem osa vaestest peredest pärit lapsi vaevleb ka täiskasvanuna tervisehädade kütkeis ja miks väiksem osa on viletsatest tingimustest hoolimata hea tervise juures, leidsid, et põhjused peituvad emade ja laste vahelistes suhetes, vahendab teadus.err.ee.

Nad nägid, et paljud täiskasvanuna põetud haiguste põhjused ulatuvad tagasi varasesse lapsepõlve ja on seotud sellega, kui suurt hoolimist või hoolimatust lapse vanemad lapse suhtes üles näitasid. Lähedasi ja hoolivaid suhteid kogenud lapsed olid ka keskealisena parema tervise juures.

Varases lapseeas kogetud tugevad ebameeldivad emotsioonid salvestuvad aga bioloogiliste mälestustena, mis nõrgestavad organismi ja muudavad inimese tulevikus tervisevaevustele vastuvõtlikumaks.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles