Miks kaalunumber ikka nii suur on?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled sa astunud hommikul kaalule ja rõõmustanud, sest number on kilo-kahe võrra väiksem? Või suurenenud numbrit nähes süüdistanud raskeid jalanõusid või lõunat, mida just sõid?

Enamik naisi süüdistab midagi või kedagi kaalunumbri suurenemises ning ega see väga vale polegi. On vähemalt kaheksa erinevat põhjust, miks kaalunumber võib kõikuda. Jäta need meelde ning järgmine kord, kui kaal ei taha koostööd teha, oskad sa juba põhjusi arvata, soovitas lifeandbeautyweekly.com.

Sa kannad raskeid riideid

Keskmiselt annavad riided kuni kilo su tegelikule kaalule juurde. «Suveriided on kerged, kuid teksad ja kampsun võivad anda kaalule juurde kuni kilogrammi,» ütles dietoloog Katie Heddleston. Kodus võiks kaaluda end alasti ja hommikuti. Arstikabinetis võtke ära oma jalanõud ja jakk, et saaksite tõesema tulemuse.

Oled just lõpetanud treeningu

Kui sa treenid kõrge intensiivsusega, põletad glükogeeni kaloreid ehk süsivesikuid, mis hoiavad vett. Kaalunumber võib olla vähenenud lausa kahe kilogrammi võrra, eriti pärast intensiivset spinningut või Zumba-trenni, kuid oota rõõmutantsuga. See kaalunumber ei ole tegelik kaalu langus: see on trennis kaotatud vee kaal, mis taastub kiiresti. «Inimene peaks jooma pool liitrit vett iga pärast trenni kaotatud poole kilo kohta, et taastada oma keha veevarud,» ütles Heddleston.

Sa sõid just suure salati või köögiviljasupi

Süües kiudaineterikkaid toite nagu köögiviljad, tõuseb kaalunumber ajutiselt, kuid ära muretse - kiudaine ei talletu su kehasse. Kiudaine aitab toidul läbi keha liikuda ja hõlbustab seedimist, meelitades vedelikku peen- ja jämesoolde. Hiljem, kui kiudaine on oma töö teinud, peaks ka kaalunumber taas allapoole minema.

Sa osalesid eile õhtul «happy hour'il»

Õhtune joomine lisab palju ootamatuid kaloreid ja ka kilosid. «0,33-liitrine õlu sisaldab umbes 150 kalorit, 150-milliliitrine veiniklaas aga umbes 125 kalorit. Pits kanget alkoholi hõlmab endas umbes 100 kalorit. Mõtle, palju kaloreid on ühes kokteilis?» ütles dietoloog Rachel Begun. Jäta need numbrid meelde, enne kui tellid järjekordse kokteili! Lisaks tekitab alkohol söögiisu, mistõttu haarad purjus olekus palju sagedamini toidu järele.

Sõid eilseks õhtusöögiks hiina kiirtoitu

Kõrge naatriumisisaldusega toidud nagu konserveeritud supid ja külmutatud toidud võivad kaalunumbri kiiresti ülespoole viia. Seda võib teha ka sojakaste, mida hiina toidus palju leidub. Vesi aitab organismil taluda liigset naatriumi, mis hiljem uriiniga kehast väljub.

Sul on menstruatsioon

Vesi tekitab kaalunumbri tõusu vahetult enne menstruatsiooni algust. Uurijad arvavad, et süüdlaseks võib pidada hormoone: nihe östrogeeni ja progesterooni vahel vahetult enne menstruatsiooni algust võib põhjustada vedelikupeetust ja turset. Muretsemiseks pole põhjust, rahustas Heddleston – see on ajutine. Pärast neid paari päeva normaliseerub ka kehakaal.

Sa pole ammu tualetis käinud

Kaalunumber võib tõusta, kui oled hädas kõhukinnisusega. Sel juhul soovitatakse palju kiudaineid – 30 grammi puu-ja juurvilju, täisteratooteid, ube ja pähkleid päevas, lisaks rohkelt vett ja treeningut aitavad seedimisele kaasa. Kui kõht käib taas korralikult läbi, näitab ka kaal paremaid numbreid.

Sa oled haige

Kui oled külmetunud või sul on palavik ning kui sa palju ei söö, siis võib ainevahetus aeglustuda ja kehakaal natuke tõusta. Samuti võib kehakaal langeda, kui kõht ei jäta toitu sisse. Vahet pole, milline variant sul on, kehakaal taastub pärast terveks saamist ikka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles