Kasutud, kuid väärtuslikud esemed meie kodudes

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kodus võib leiduda palju väärtuslikku kraami
kodus võib leiduda palju väärtuslikku kraami Foto: SCANPIX

Väidetavalt on paljudes kodudes pealtnäha väärtusetuid ja kasutuskõlbmatuid asju, mis õiges kohas maha müüduna võiksid tuua sisse korralikke summasid. 

Kõige sagedamini kodus olevatest väärtuslikest esemetest tegi ülevaate shine.yahoo.com.

Kasutatud riided ja jalanõud

Paljud inimesed annetavad oma vanad riided ja jalanõud heategevuseks, kuid oma kogemuste põhjal ütles saatejuht Cari Cucksey: «Kasutatud riiete turg on väga suur ja inimesi, kes soovivad osta riideid, mis sinu jaoks tunduvad vanad, on palju.»

Paljud inimesed viskavad minema ka vähemtuntud disainerite riideid, mille eest oleks võinud saada kopsaka summa. Eriti hinnas on Cucksey sõnul 60-80ndate riided, mis kuuluvad vintage-riiete alla ning on praegusel ajal ühed populaarsemad moeesemed.

Ajaloolised juveelid

Ainulaaseid ehteid võib maha müüa suure hinna eest, eriti kui neil on peal originaalmärk või –tähis. Saad internetti üles riputada sinu valduses olevate ehete pildid ning nõnda luua oma internetipoe. Kui ese näeb välja tõeliselt haruldane või vana, siis võivad sellest huvitatud olla ajalooliste ehete entusiastid.

Keraamika

«Meil oli kunagi klient, kes kasutas üht keraamilist vaasi WC-harja hoidjana,» ütles ühe Bostoni oksjonifirma asepresident Stuart Whitehurst. «Neil polnud õrna aimugi, et selle vaasi oli teinud hilistel 1800ndatel kuulus Bostoni keraamik William Grueby ja et selle kollane glasuur oli äärmiselt haruldane. Nad said selle WC-harja hoidja eest 18 000 dollarit!»

Kuidas teada, kas su vanaema kollane vihmavari on väärtuslik ese või mitte? JustArtPottery.com on portaal, kus üleval galerii paljudest esemetest ja avaldatud artiklid antiiksetest esemetest.

Vinüülid

Kui su muusikakollektsioon on nüüdseks ainult digitaalne, siis ära vanu vinüüle siiski minema viska. Nagu enamiku kogutavate asjadega, kehtib siingi põhimõte, et mida haruldasem see on, seda parem (kui see on mõne tuntud muusiku autogrammiga, siis on see tunduvalt väärtuslikum).

Suurimate väärtustega vinüülid on 60ndate ja 70ndate artistide poolt (Beatles, the Rolling Stones, Elvis Presley ja Bob Dylan). Et oma vedelevatest vinüülidest parem ülevaade saada, külasta portaali ForeberVinyl.com.

Raamatud

Kuigi antiiksete raamatute turg pole see, mis ta kunagi oli, on hindamisekspert Allan Stypecki sõnul autogrammiga ja originaalteosed endiselt kõrgelt hinnatud. Kuna raamatuid pärandatakse põlvkondade viisi edasi, siis sageli ei teata, mis raamatukollektsioonides leidub.

«Mulle helistas hiljuti üks naine, kes leidis ühe raamatu, mis tema hinnangul võis midagi väärt olla,» ütles Stypeck. «Tuli välja, et see oli 13. sajandist käsitsi kirjutatud ja illustreeritud raamat, mis oli väärt vähemalt 30 000 dollarit.» Kuna teose hindamine sõltub mitmestest asjaoludest, siis soovitab Stypeck pöörduda alati spetsialisti poole.

Arvutiosad

Sa oled edasi liikunud ja uue arvuti ostnud, kuid vana seisab kasutuna nurgas. Paljud ostjad maksaksid head raha sinu vana kuvari, monitori, ruuteri, kõvaketta, printeri ja isegi klaviatuuri eest.

Arvutiosad on eriti populaarsed eBays. Külasta ka PCSellingCenter.ebay.com, et saada rohkem infot kodus vedeleva kraami väärtuse kohta.

Vanaaegsed mänguasjad

Pez, Barbies, populaarsed kujukesed Smurfide või Snoopy kollektsioonidest võivad lisaks nostalgiale tuua ka hea summa raha. Whitehurst ütles, et on mõned erilised esemed, mille suhtes tasuks tähelepanelik olla, näiteks väga vanad Barbied. Hoia silm peal portaalil ToyCollectorNetwork.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles