Kuidas energiavampiiriga hakkama saada?

Linda Pärn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned inimesed imevad meist elujõu. Suhteekspert ja psühholoog David A. Sbarra kirjutab portaalis www.youbeauty.com emotsionaalsetest vampiiridest ning annab nõu, kuidas neist kurnavatest suhetest üle olla. 

Kas tunned end pärast mõne inimesega suhtlemist tõeliselt kurnatuna? Kas Su elus on inimesi, kelle sisenemisel ruumi tunned, et voolad emotsionaalsest energiast otsekohe tühjaks? Meie keskel on vampiire, kelle kõrval on peolauas hirmsamgi istuda kui krahv Dracula enese kõrval.

Eli Finkel Northwesterni ülikoolist uuris põhjalikult selliseid suhteid, kus vähese sotsiaalse kooskõlastatuse tõttu kahanevad meie võimed rakendada enesekontrolli.

Igapäevaelus on enesekontroll väga olulisel kohal. Kõrge enesekontrolliga suudame me piirata isusid, lahendada näiteks tööl keerulisi olukordi ja end tagasi hoida, kui tekib vastupandamatu soov kedagi tema enesekesksuse tõttu natuke nahutada.

Kahjuks on aga enesekontroll piiratud võimsusega süsteem. Nagu meie lihasedki, mis ei talu liigset pinget, anname ka meie alla, kui meilt nõutakse liiga palju. Sellistes situatsioonides me rikume dieeti, anname raskete ülesannete ees alla ning laseme kätel käia, kui keegi meile närvidele käib.

Finkeli uuringute tulemusena selgus, et suhted, milles me peame rohkem pingutama, vähendavad meie enesekontrolli.

Uuringute käigus paluti katsealustel täita esimene ülesanne koos assistentidega. Assistendid kas matkisid uuringutes osalejaid või siis vastupidi - ei joondunud teise käitumise järgi ega toiminud koos ülesannet lahendades sünkroonis. Hiljem jälgiti uuritavaid ja need, kes pidid esimese ülesande käigus suheldes rohkem pingutama, said järgmise ülesandega oluliselt kehvemini hakkama.

Uuritavad, kelle käitumist assistendid täpselt kopeerisid, said muidugi järgmise ülesande puhul suurepärased tulemused. Seega - mida koormavam on suhtlemine, seda vähem suudame me end lõpuks kontrollida.

On ilmselge, et mõned inimesed (täpsemalt mõned suhted), kurnavad meie enesekontrolli, tehes seega oma emotsioonide ohjeldamise palju raskemaks.

Mida siis teha?

Pane tähele, millised suhted sind täpsemalt väsitavad. Kas sul on raske süveneda pärast enesekeskse sõbra telefonikõnet või vihkad suguvõsa kokkutulekuid, sest onupoeg ei lase kunagi lauset lõpetada?

Psühholoogi soovitus on tasapisi need suhted oma elust välja lülitada. Kuna kõiki neid inimesi ja suhteid pole alati võimalik tõrjuda, siis soovitab ta vastukaaluks eriti hoida neid suhteid, mis nõuavad väga vähe pingutamist.

Vähenõudlikud suhted (ühel «lainel» olemine) küll otseselt ei tõsta meie võimet end paremini kontrollida, kuid need aitavad ennetada närvide kaotamist pingutust nõudvate suhete pärast.

Võib-olla me suudame energiat laadida partnerite abil, kellega suheldes me ei pea vaeva nägema. Ehk on ka seetõttu meie koduloomad tervisele nii olulised?

Lõpetuseks mainib psühholoog, et on tundnud ka energiavampiiridest koeri, kuid veetes pika päeva energiavampiiriga, on parimateks vahenditeks enesekontrolli hoidmisel toetavad sõbrad ja armsad koduloomad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles