Lätlaste auks strooganovi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Vene köögist pärit veiselihahautist böfstrooganovi teavad kõik, ja seda pea kogu maailmas. Selle retsept on mööda ilma rännates teinud küll läbi erinevaid metamorfoose – näiteks lisatakse Põhja-Ameerikas ja Suurbritannias veiseliharibadele tihti šampinjone, Brasiilias pakutakse kanaliha ja veidikese tomatikastmega versiooni, põhjanaabrid rootslased ja soomlased armastavad vorsti-strooganovi.

 Meil valmistatakse analoogset rooga ka sealiharibadest, ent siis ei tohiks seda böfstrooganoviks kutsuda – böf-eesliide viitab veiseliha ehk boeuf’i kasutamisele. Üks sümpaatsemaid strooganovi-versioone on pärit aga me lõunanaabrite lätlaste köögist, täpsemalt Kurzeme ehk Kuramaa piirkonnast. Kui böfstrooganov on tume veiselihahautis, siis Kurzeme strooganov – kurzemes stroganovs – hele sealihahautis, millele on lisatud hapukurki. Mõnus, lihtne ja maitsev!
Mina olen seda serveerinud praetud kartuliribadega, ent sobivad ka keedetud kartulid, riis või makaronid.

Kurzeme strooganov
Neljale

•    50 g peekonit
•    400–500 g sealiha (nt kaelakarbonaadi)
•    1 suur sibul
•    1 sl nisujahu
•    3–4 dl kuuma lihapuljongit
•    1 suurem hapukurk
•    100 g hapukoort
•    soola ja musta pipart

Lõika peekon väiksemateks tükkideks, haki sibul ja lõika sealiha ribadeks.
Kuumuta pannil peekon, lisa hakitud sibul ja sealiharibad ning prae kuumal pannil läbi. Pea meeles, et Kurzeme strooganov on hele kaste, nii et liharibasid väga pruunistada pole vaja.
Sega juurde jahu, siis lisa kuum puljong. Hauta, kuni liha on pehme.

Lõika kurk ribadeks ja lisa koos hapukoorega kastmele. Kuumuta tasasel tulel valmimiseni, siis maitsesta ja serveeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles