Kodukoka konkursi võiduretsept: beseekattega apelsinikreemi-koogike

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Oma Maitse

Pühapäeval, 6. novembril selgus ajakirja Oma Maitse ja Lõuna-Eesti toidutööstuse Pere korraldatud amatöörkokanduse konkursi võitja - tänavuseks parimaks kodukokaks osutus geneetik Kaja Kannike Viimsist, kes võlus žürii ära oma meisterlike beseekattega apelsinikreemi-koogikestega.


Beseekattega apelsinikreemi-koogike
6 tk

Koostisained:

  • 200 g (Pere) tordipulbrit
  • 120 g vett
  • 2 sl õli
  • 3 muna
  • 1 apelsini koor ja mahl
  • ~ 1,8 dl suhkrut
  • veidi soola
  • 2 ploomi
  • 1 sidrun
  • veidi mandleid

1. Valmista veest, õlist ja tordipulbrist tainas ja lase sel 10 minutit seista.

2. Eralda munakollased ja -valged. Vahusta munakollased 0,6 dl suhkruga heledaks vahuks. Riivi sisse apelsinikoor, lisa kogu apelsinimahl ja kolmandik sidrunist pressitud mahla. Tõsta kreem vesivannile ja lase sel pidevalt segades pakseneda. Vahusta munavalged 4 sl suhkruga ja maitsesta sidrunimahlaga.

3. Lõika ploomid pisikesteks tükkideks, haki mandlid. Pane ploomid väikeste portsjonvormide põhja. Sega mandlid koogitainasse. Tõsta ploomidele suur supilusikatäis tainast ja sellele samapalju apelsinikreemi. Kata koogikesed beseetörtsuga.

4. Küpseta eelkuumutatud 170-kraadises ahjus 20 minutit.

5. Sulata kastrulis ülejäänud suhkur ja valmista lusikaga kiiresti ümber metallvarda keerutades kaunistuseks karamellispiraalid.

***

Konkurss Kodukokk 2011 kuulutati välja septembris ning sel aastal olid konkursi teemaks küpsetised. Professionaalne žürii hindas koiki konkursi eelvooru laekunud kamaroogade retsepte ning vaiis nende seast välja kuus silmapaistvamat.

Esimest korda konkursi ajaloos pääsesid finaali ainult naised: tallinlannad Nora Lahe, Merle Vänikver, Natalia Bobina ja Annika Puusalu, Viimsist pärit Kaja Kannike ning Lemmaru küla elanik Sirle Kasemets.

Pühapäeval Tartus Püssirohukeldris toimunud lõppvoistlusel tuli osalejatel oma fantaasia ja oskuste abiga 1,5 tunni jooksul valmistada omaloominguline kook, kasutades selleks uusi Wabariigi tortide ja keekside kuivsegusid, mis on valmistatud Eesti põldude viljast tehtud jahust.

Tiitliga «Eesti Kodukokk 2011» pärjati ülesandega koige paremini hakkama saanud Kaja Kannike. Ameti poolest geneetik Kaja pakkus žüriile beseekattega apelsinikreemi koogikesi, mille valmistamisel ta näitas vapustavat kokkamistehnikat, mis tõigi talle 2011. aasta kodukoka tiitli ning peaauhinna - Estraveli ja Lufthansa gurmeereisi Pariisi.

«Seekordne valik oli väga raske: kahest vordselt enim punkte saanud koogist pidime voitjaks valima vaid ühe. Otsustavaks teguriks osutusid Kaja Kannikese tehnilised oskused, millega ta suutis meid tõsiselt vapustada,» kommenteeris Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle.

Peaauhinnast napilt ilma jäänud tallinlanna Nora Lahe pakkus žüriile lavendlimuffineid tumeda šokolaadi ja kitsejuustuga. Nora oskus sobitada oma muffinid õige kohviga ehk ilma suhkru-piimata kange kohvi või espressoga tõi juristist hobikokale Löfbergs Lila eriauhinna ja uhke kohvimasina.

Auhinnata ei jäänud aga ükski finalist - koiki neid ootavad Tallinki spaapaketid.

***

2009. aastal esmakordselt korraldatud Kodukoka konkursi eesmärk on tõmmata tähelepanu kodustele kokandustraditsioonidele ning innustada Eesti inimesi rohkem aega köögis veetma.

Kolme aastaga on võistlusel kaasa löönud ligi 400 osalejat kogu Eestist. 2009. aasta võistluse võitjaks osutus tartlanna Maris Arulepp, kellest nüüdseks on saanud hinnatud toidublogija ja kokanduskursuste korraldaja.

2010. aastal pälvis Kodukoka tiitli Muraste külast pärit Erlis Schönberg, kes on samuti kulinaariamaailmas laineid löönud ning loonud oma catering-firma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles