Sibula ja salvei pirukakohting

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Sügisel, kui värsked talvevarud äsja soetatud ja hääd kanget sibulat on laialt käes, ahvatleb mind alati see mureda põhjaga sibulapirukas. Kui tavaliselt mängib pirukas peaosa täidis ja põhi hoiab tagasihoidlikult tagaplaanile, siis selles retseptis laulavad põhi ja kate võrdsel häälel.

Põhja jaoks:
•    2 dl nisujahu ja 1 dl täisteranisujahu ehk grahamjahu
•    1 tl soola
•    1 keskmine hapu õun riivitult (antoonovka on parim)
•    150 g külma võid kuubikutena
•    2–3 sl peeneks hakitud salveid
•    1 sl veiniäädikat

Põhja valmistamiseks sega omavahel kõik peale või ja äädika. Lisa segule võikuubikud ja näpi segi, kõige lõpuks lisa äädikas. Kui tainas on liiga kuiv, lisa teelusikas külma vett. Mässi tainas kilesse ja pane külmkappi tahenema.


Täidise jaoks:
•    u 500 g sibulaid
•    veidi oliiviõli
•    paar oksakest värsket tüümiani
•    2 tl suhkrut
•    maitse järgi soola
•    1 tl veiniäädikat

Haki sibulad, kuumuta pannil õli ja prae sibulaid madalal kuumusel koos tüümianiga. Ära lase väga pruunistuda, sibulad peavad pigem hauduma. Lõpupoole maitsesta soola, suhkru ja äädikaga, lase äädikas kindlasti välja keeda.

Rulli tainas kergelt jahusel küpsetuspaberil õhukeseks rattaks ja lao sibulatäidis peale. Jäta servad u 3 cm ulatuses tühjaks. Tõsta servad täidisele, aseta pirukas koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja küpseta 225-kraadises ahjus u 20 minutit.

Pirukas on parim veidi jahtununa, kui taina krõbedus eriti hästi esile tuleb. Hää õllekõrvane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles