Peet on popp

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõrk peedipirukas: 
peet lisab mahlakust, 
sinihallitusjuust soolasust.
Hõrk peedipirukas: peet lisab mahlakust, sinihallitusjuust soolasust. Foto: Sille Vadi

Peedil on tegelikult rohkem iseloomu kui vaid borši, rosolje või peedi-küüslaugusalati sisuks olla. Ürtidega võib peedi maitset vahemerelisemaks kohendada ja, ime küll, seda võib isegi šokolaadikoogi tainasse segada.

See polnud kuigi ammu, kui tumelilla värvilaenguga punapeet maandus üksnes boršis, rosoljes või kasukas – siinse maanurga klassika! Kuid siis, kui ilmusid välja ärksamad ja uuendusmeelsemad kokkajad à la Anni Arro või Maru, kes kõige muu kohaliku kõrval tõstsid vaimustunult troonile ka peedi, vallandus siinsete katsetamishimuliste toidunautlejate seas tõeline peedibuum.

Isegi paljud need, kes polnud juurvilja selle imalavõitu maitseloomu pärast kunagi armastanud, said aru, et koos särtsakate ürtide või kirbe mekiga võõramaa juustuga annab sellest teha salateid, pirukaid ja ahjuroogi, mis viivad maitsemeeled hoopiski moodsamatele vahemerelisematele radadele.

Paaris sinihallitusjuustuga

Jah, heeringa, (vuti)muna ja sinepise kastmega on keedupeediviilud praetud leiva kõrvaseks endiselt ütlemata head nagu mõnusalt vanamoodi rosoljegi sees, tasakaalustades oma magusapoolsusega heeringa soolasust.

Kuid proovida võib ka peedi ja sinihallitusjuustu kooslust, mida eesti filoloog ja koolitus­spetsialist Sille Vadi, kes juba kolm ja pool aastat toidublogi pidanud, üheks oma lemmikuks peab.

Tema on pannud punapeeti ühes sinihallitusjuustuga nii lahtise peedipiruka kui ka muffinite sisse – muide, just küpsetamiskirg oli see, mis tema huvi kokkamise vastu kasvatas ja ka kõigele muule toiduga seonduvale aastatega laiendas.

Sealhulgas toidu pildistamisele ja toidublogi pidamisele (toidutegu.wordpress.com). Viimast peab ta seejuures kombinatsiooniks toidukatsetuste talletamise vajadusest, edevusest ja eksperimenteerimishuvist.

Magusate küpsetiste ja nende fotodele jäädvustamisega on Sillel endiselt eriline suhe, kuid ka köögiviljad – eelkõige piruka sees, supis või ahjus küpsetatult, kuuluvad tema suurte köögilemmikute hulka. «Lisaks tomatile, kõrvitsale ja porgandile on nende seas kindlasti ka peet,» kiidab ta ja lisab, et peet võiks tee toidulauale leida palju tihedamini ja mitmekülgsemalt.

Temagi meelest on see tervislik – vererõhku alandav, immuunsussüsteemi tugevdav jm, pealegi maitsev juurvili, sageli teenimatult alahinnatud ja ühekülgselt kasutatud. Näitena toob ta sellesama igihalja boršisupi, salatid ja äädika-köömnetega marineeritud peedi.

Passib ka maiustesse

Kasutusvõimalusi on ju palju rohkem. «Pirukates, (püree)suppides, erinevates salatites, vormiroogades, ahjus röstituna, risotos, mahlana, kas või kotletitainas,» loetleb Sille, kellele erinevalt paljudest teistest lastest meeldis «õudus» nimega keedetud peet ka väiksena väga.

Samuti võib peeti tema sõnul edukalt tarvitada magusroogades. Kas või  peedi-leivavormis, mida ta on katsetanud ja mis kuulub Maru retseptivaramusse. Isegi šokolaadikoogis – see võib tunduda üllatav kooslus, kuid maitseb hästi.

Sille ise pole küll eriline šokolaadikookide sõber, kuid tema kogemus ütleb, et koogitainale lisatud peet hoiab selle kauem mahlasena ja sulandub ansamblisse nii hästi, et ükski peedivihkajagi seda sealt tuvastada ei suuda.

Traditsiooniliselt peetakse peediroogade maitsestajateks-kaaslasteks köömneid, äädikat, küüslauku, sibulat. «Kuid hästi sobivad ka vürtsköömned, basiilik, tüümian, petersell, ingver, palsamiäädikas, mädarõigas,» nimetab toidu­blogija ning lisab, et tal on läbiproovimist vajavate roogade nimekirjas ka soe peedisalat mee ja sinepiga.

Eriti aga sobib peedile kaaslaseks juust. Sille suur lemmik on sinihallitusjuust, kuid kenasti täiendavad peeti ka valgehallitusjuust, mozzarella, feta ja kitsejuust.

Anni Arro näiteks armastab ahjupeetide kõrvale maiustada grillitud või praetud Halloumi juustuga, kus peal piisake oliiviõli, tsipake pipart ja punet.

Peedisupp
(mugandatud: ajakirjast Oma Maitse)

Rikkalikult köögivilju sisaldav supp valmib vähese vaevaga, on tervislik ja näeb kena välja.

•    2 punast sibulat
•    oliiviõli
•    2 porgandit
•    2 pisemat baklažaani
•    400 g punapeeti
•    0,5 dl valget veini
•    1 l köögiviljapuljongit
•    soola, musta pipart
•    100 g fetajuustu
•    värsket tüümiani

Kuumuta potis õli ja prae selles tükeldatud sibulat mõni minut. Lisa baklažaanikuubikud. Kuumuta segades paar minutit, vajadusel lisa õli, sega juurde porgandi- ja peedikuubikud. Vala peale vein, lase mõni hetk keeda ja lisa puljong. Keeda mõõdukal kuumusel, kuni köögiviljad on hästi pehmed.

Maitsesta soola ja musta pipraga. Tõsta kolmandik supist eraldi kaussi, ülejäänu püreesta ühtlaseks. Sega juurde püreestamata köögiviljad, kuumuta korraks läbi ning serveeri feta ja tüümianiga.

Kahe juustuga peedimuffinid
(toidutegu.wordpress.com)

Mahedad ja mahlakad muffinid sobivad supiga või kergeks eineks koos toorjuustuga.


•    200 g nisujahu
•    100 g täisteranisujahu
•    2 tl küpsetuspulbrit
•    50 g sinihallitusjuustu, 100 g fetajuustu
•    150 g keedetud peeti
•    2 dl kohvikoort
•    2 muna
•    50 g toiduõli

Sega jahu ja küpsetuspulber, lisa murendatud hallitusjuust ja feta. Teises kausis klopi munad lahti, sega juurde koor ja toiduõli. Lisa jahu- ja küpsetuspulbri segu ning lõpuks riivitud peet. Tõsta tainas pabervormidega vooderdatud muffinipanni pesadesse ja küpseta 200-kraadises ahjus 15–18 minutit.

Peedipirukas sinihallitusjuustuga
(toidutegu.wordpress.com)

Mahlase täidisega kergelt magusamaitseline pirukas, milles punapeedile sekundeerib soolane sinihallitusjuust. Keedetud peedi asemel võib kasutada ka ahjus röstitud peeti.

Põhi:
•    200 g nisujahu
•    150 g võid
•    1 munakollane
•    1 sl külma vett

Täidis:
•    500 g keedetud peeti
•    2 dl kohvikoort
•    2 muna
•    soola, musta pipart
•    150 g sinihallitusjuustu

Sega toasoe või ja jahu ühtlaseks puruks, lisa munakollane ja vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Suru tainas võitatud 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele, toesta servad fooliumiga ning küpseta põhja 200-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda foolium.

Täidise jaoks klopi munad kergelt lahti, maitsesta soola ja pipraga, lisa koor, riivitud peet ja murendatud sinihallitusjuust. Kalla segu eelküpsetatud pirukapõhjale ja küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit.

Peedid ahju Merriti moodi

MerMeri kodurestorani perenaine Merrit Kiho teeb nii: viilutab paari sentimeetri paksuselt kaks keskmise suurusega pestud peeti, paneb need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Siis määrib peale hakitud küüslaugust, rosmariinist, tüümianist, meest ja oliiviõlist tehtud maitsesegu ning lisab sutsu värskelt jahvatatud meresoola ja pipart.

Küpsetab esiti kümme minutit 240-kraadises ahjus ja siis veel 30–40 minutit 190-kraadises kuumuses.

Anni viisil

Komeedi kohviku perenaine Anni Arro teeb nii: võtab kuus peeti, soovitatavalt koos varrega. Siis 120 g kitsejuustu, kolm sibulat, veidi oliiviõli ja palsamiveiniäädikat, natuke värsket piparmünti, oreganot ehk punet, peterselli ja soola-pipart.

Lõikab peetidelt varred ära, nii et külge jääb umbes 10 sentimeetrit. Peseb peedid harjaga puhtaks  ja lõikab sektoriteks. Koorib ja lõikab sektoriteks ka sibulad. Paneb peedid ja sibulad ahjuplaadile, piserdab oliiviõliga üle, maitsestab soola, pipra ja hakitud maitsetaimedega.

Siis küpsetab 200-kraadises ahjus aeg-ajalt segades umbes pool tundi. Seejärel võtab ahjust välja, puistab peale murendatud kitsejuustu ja paneb veel korra ahju grillirežiimil kümneks minutiks küpsema, kuni juust on pealt pruun. Lõpuks piserdab peale palsamiveiniäädikat ja raputab üle hakitud peterselliga.

Enam-vähem samamoodi teeb ta ka ahjupeete, kus sibula asemel on küüslauguküüned ja kitsejuustu pole vaja. 
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles