Põnevaid roogi musta leivaga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Musta leiva-õunakook.
Musta leiva-õunakook. Foto: Eesti Leivaliit

Must leib ei pea olema pelgalt lihtne toidukõrvane või võileivamaterjal. Laulasmaa spaa peakokk Angelica Udeküll annab nõu, mida huvitavat mustast leivast valmistada võiks.

Leivanädala jätkuks korraldatud leivaroogadele pühendatud hommikupoolikul valmistas Angelica neli maitsvat toitu, mis sobivad kaunistama nii pidulauda kui ka passivad ideaalselt argipäevamenüüsse.

Musta leiva-õunakook

Põhi:

  • 70 g võid
  • 50 g pruuni suhkrut
  • ½ muna
  • 1 sl hapukoort
  • 70 g riivleiba mustast leivast
  • 20 g rukkijahu

Täidis:

  • 300 g hapusid õunu
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl suhkrut

Kate:

  • 30 g võid
  • 30 g fariinisuhkrut
  • 80 g riivleiba mustast leivast
  • ½ muna

Koogipõhjaks haki või, suhkur, jahu ja riivleib sõmeraks taignaks, lisa hapukoor ja lahti klopitud munast pool. Suru tainas pikliku, 12x35 cm koogivormi põhjale.

Õunad koori ja haki paari sentimeetri paksuseks kuubikuteks, sega suhkru ja kaneeliga ning jaota ühtlaselt koogipõhjale.

Koogikatteks murenda või, fariinisuhkru ja riivleivaga, viimaks lisa ülejääned pool lahti klopitud munast ning pudista õunatükkidele.

Küpseta ahjus 190 C juures u. 30 minutit.

Jahtunud kook lõika 8 tükiks ja serveeri näiteks vanillikastme, kohupiimavahu või vanillijäätise ja mõne marjakastmega nagu kibuvitsakastmega.

Samas retseptis saab kasutada ka heledat leiba, kui lisada juurde ingveri pulbrit. Samast koogist saab ka ideaalse jõulukoogi, lisades taignale juurde piparkoogimaitseainet.

Kõrvitsasupp leivakrutoonidega

  • 1 tl riivitud ingverit
  • 1 tl riivitud küüslauku
  • peotäis punast sibulat
  • pisut chillit
  • 300 g kõrvitsat
  • 100 g õuna
  • 1 sl ebaküdoonia veini (kui ei ole, võib asendada õunamahla, siidri või valge veiniga)
  • 1 - 1, 5 L puljongit
  • 100 ml rõõska koort 35 %

Haki sibul, küüslauk ja ingver ning kuumuta potis. Haki kõrvits ja õun ning lisa potti ja kalla peale ebaküdoonia vein ja mõne minuti pärast puljong. Kuumuta neid seni kuni kõrvits ja õun muutuvad pehmeks. Võta pott tulelt, püreesta ja maitsesta soola ning pipraga. Tõsta pott uuesti tulele, lisa rõõsk koor, lase keema.

Serveerimiseks raputa peale leivakrutoonid

Leivakrutoonid:

Määri must leib võiga ja lõika kuubikuteks. Maitsesta soola, pipra ja küüslauguga ja pane 200-kraadi juures ahju, kuni leivakuubikud muutuvad krõbedaks.

Kilutrühvlid – Angelica leivanumber

Peene nimega suupisted, mida on tegelikult lihtne valmistada.

Läheb vaja:

  • 150 g anšooviseid õlis (võib asendada kiluga)
  • punt tilli
  • 200 g toorjuustu

Haki anšoovised väikesteks tükkideks ning sega peeneks hakitud tilli ja toorjuustuga ühtlaseks massiks.

Võta teelusikaga valminud segust väikesed kogused ning veereta nendest eelnevalt taldrikule raputatud riivleivas väikesed trühvli-suurused pallid.

Leivakrõpsud:

Lõika väiksemast leivast imeõhukesed leivaviilud.
Määri võid pannile, raputa soola ja pisut peeneks pressitud küüslauku. Aseta või-soola-ja küüslauguga määritud pannile õhukesed leivaviilud ning pane ahju kuni leivaviilud muutuvad krõbedaks. Küpseta umbes 15 minutit 200 kraadises ahjus.

Kihiline kohupiimakreem leivapuruga

Kohupiimakreem:

  • 100 g kohupiima
  • 100 ml vahustatud vahukoort
  • 2 spl vanillisuhkrut

Sega kohupiim, vahustatud vahukoor ning vanillisuhkur omavahel ühtlaseks massiks.

Leivapuru:

  • 1 sl võid
  • 1 sl pruuni suhkrut
  • peotäis riivleiba
  • 2 sl purustatud sarapuupähkleid

Kuumuta pannil või, lisa suhkur ja riivleib. Kuumuta pisut veel ning lisa purustatud pähklid. Kuumuta seni kuni pannil olev mass karamelliseerub.

Valmista toormoos pohladest ning lisa maitse järgi suhkrut.

Seejärel võta magustoidukauss ning vala kaussi kihiti pohla toormoos ning kohupiimakreem. Raputa peale rohkelt valmistatud leivapuru ning kaunista pohlamarjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles