Kui kaua kestab muretu lapsepõlv?

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toddlers and Tiaras
Toddlers and Tiaras Foto: TLC

Lapsepõlv on ilus aeg, ent muretu mängumaa piir nihkub üha allapoole. Juba esimesse klassi astudes kistakse laps tänapäeval sisseastumiskatsetega karmi olelusvõitlusse. Mõned lapsevanemad alustavad sellega veelgi varem, viies lapsi talendisaadetesse ja iludusvõistlustele.

Möödunud nädalal tõi mitmetesse välismaistesse uudisteportaalidesse kommentaaride laviini ameerika tõsielusaade «Toddlers & Tiaras», mis peab iludusvõistlusi väikestele lastele. Selleks, et nelja-aastane Maddy oleks konkurentsivõimelisem, võttis tema ema Lindsay Jackson uute meetmetena appi võltsrinnad ja -pepu, vahendab Daily Mirror.

Ta tõdes, et mõnede jaoks võib teguviis tunduda äärmuslikuna, ent võistlusest osa võttes on see täiesti normaalne. «Kui ta kannab neid võltsrindu ja -tagumikku, annab see talle lisaboonust. Seda on väga naljakas vaadata,» ütles ta.

Jackson on oma tütart erinevatele iluvõistlustele viinud juba 9. elukuust alates ja kinnitab, et nende perele on see nagu hobi, mida laps väga naudib ja millega võib tüdruk iga kell lõpu teha, kui vaid soovib.

Ema kaitseb ka vanaema, kes konstateerib iludusvõistluse karmi konkurentsi ja vaid välimusele keskendumist ning pöörab tähelepanu ka rikkalikule auhinnafondile, kirjutab Mail Online. Kingitused on tema sõnul peibutavad ning võimaliku auhinnaraha saaks paigutada kooli õppetasu fondi.

Laste võiduvõimaluse suurendamiseks ja atraktiivsemaks tegemiseks kasutatakse võistlusel teisigi ilunippe. Kosmeetikust Jools Willis kasutab lastele säravama ja silmapaistvama jume andmiseks näiteks spray-päevitust, kirjutab The Sun.

Tema sõnul andvat väikesed ilurituaalid lastele enesekindlust maast ja madalast. Nelja-aastane tütar kinnitab ema sõnu: «Mulle meeldib spray-päevitus, kuna see teeb mu ilusaks. Mulle meeldib emaga samu asju kasutada.»

Nelja lapse ema Willis pakub kosmeetikuna igapäevatööd tehes väikeseid iluprotseduure ka klientidega kaasa tulnud lastele. Põhjenduseks toob ta laste soovi olla emaga sarnane ja kui juba teha, siis parem professionaalil.

Lastekaitseühingu Kidscape juhataja Claude Knightsi hinnangul on nelja-aastastele siiski liiga vara taolisi iluhoolitsusi pakkuda. «Lapsi ei tohiks tagant õhutada liiga kiiresti suureks kasvama. Lapsel tuleb lasta laps olla ja selle kõigega kaasneb ka enesekindlus.»

Enim vajavad lapsed selles eas mängimist ja vanematega koos ajaveetmist, kinnitas ka lastepsühholoog professor Judy Hutchings.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles