Lugeja kirjutab: mees ei suuda ilma oma emata elada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimesel kokkukolimise päeval paistis mees kuidagi närviline ning ühel hetkel puhkes lihtsalt nutma. Olgu pealegi üks päev, aga terve nädal nutta vanematekodust lahkumise pärast? Kas sellest 30-aastasest mehest, kes harjunud ema poputamisega elama, saabki enam üldse meest, küsib lugeja Kristel (nimi muudetud).

Olen 24-aastane naine ja elan koos mehega, kes on kohe varsti saamas 30-aastaseks. Mul on eelmisest kooselust laps. Kolisin mehega kokku kaks aastat tagasi ja ma ei saa enam aru, kas viga on minus või on mu mees lihtsalt kummaline.

Kokkukolimise šokk

Mees elas enne minuga kokkukolimist kõik need 27 aastat oma ema ja isaga. Me üürisime koos korteri ja alustasime kooselu. Juba esimesel kokkukolimise päeval vaatasin, et mees on kuidagi närviline. Ühel hetkel puhkes mees lihtsalt nutma! Sain aru, et tal oli raske ära kolida oma vanemate juurest.

Olgu pealegi, üks päev nutad ja ahastad, aga tervelt nädal aega järjest väikese poisi moodi pillida!? Ühel päeval ma lihtsalt ütlesin talle, et kui ta ei suuda naisega koos elada, siis koligu ema-isa juurde tagasi. Mina ei pea kodus taluma tema närvilisust ja pillimist. Kui mina kolisin kodust ära, olin vaid 18-aastane ega kippunud igal võimalusel sinna tagasi, rääkimata nutmisest.

Kui me ka läksime mehe vanematele külla, siis nad vesistasid seal kolmekesi. Ausõna, ema, isa ja poeg nutsid lahinal, nagu oleks keegi lähedane inimene siit ilmast lahkunud, ja nii iga kord, kui seal käisime. Keerasin pea ära ja hoidsin naeru tagasi. Nii raske võib ikka ühel 27-aastasel mehel ema-isa juurest minema kolida!

Mannapuder ja igapäevased külaskäigud

Mehe ema tuletas mulle ikka meelde, et ma mehele kodus mannaputru teeks õhtuti, sest nemad olevat nii harjunud ja mehele maitsvat väga. Nimelt mehe ema tegi oma 27-aastasele pojakesele igal õhtul mannaputru ja nüüd pidin mina selle üle võtma. Mis seal ikka, iga õhtu keetsin mannaputru talle ja ka lapsele ja nii nad siis kahekesi sõid, minu 3-aastane laps ja minu 30-aastane mees.

Mannapuder mannapudruks. Mind häirib see, et iga jumala päev veedab mees aega oma emaga - jutustavad ja jalutavad. See on nagu aamen kirikus, et päeval tuleb ka  vanemate pool käia.

Mina lõpetan oma tööpäeva kell kuus õhtul ja jõuan koju kell seitse. Mul on kodus vaja teha süüa, koristada ja ma tõesti ei jaksa iga päev mehe vanemate juures passida. Siis on mehel aga häda, et neil on igav. Ütlesin, et ma ei ole kloun, kes peab lõbustamas käima kedagi. Mina enam ei käi iga päev mehe vanemate juures, aga mees käib edasi.

Mees käitub nagu tema ema

Kui mees vanematekodus elas, siis ema pesi pojakese pesu, vahetas pojakese voodilinu ja isegi pesust tulnud aluspüksid triikis ära. Nüüd pean mina kõike seda sama tegema, kuid ma tõesti ei näe mõtet aluspükse triikida. Ma ei ole kodumasin.

Mees räägib juba nagu tema ema ja see ei ole normaalne, kui 30-aastane mees räägib 70-aastase inimese juttu. Kui tahame kuhugi minna, kas või mere äärde, peab tal ema-isa kaasas olema. Kui laupäeva hommikul mees juba ema-isa juures ei ole, siis tuleb murelik telefonikõne, et kus te jääte.

Kui mehele oma tunnetest räägin, siis ta lihtsalt ei kuula mind. Kui räägin, et tunnen, nagu ta ei armastaks mind, siis ütleb ta mulle, et see on mu oma viga, et nii tunnen. See on iga probleemi puhul nii - oma viga.

«Naised tulevad ja lähevad»

Mis mind kõige rohkem selle asja juures tegelikult kurvastab, on see, et ta ei pea mind ja minu last oma perekonnaks. Tema perekond on tema ema ja isa. Ta on seda ise ka mulle öelnud, et naised tulevad ja lähevad, aga vanemad on kogu aeg olemas.

Selline suhtumine ei tekita vähimatki peretunnet. Mõistaksin, kui tema vanemad oleksid raskelt haiged ja suremas, et siis ta käib seal iga päev hooldamas ja hoolitsemas, aga mõlemad on hea tervise juures.

Saan aru, et vanemad on tähtsad - ka minu vanemad on tähtsad! -, aga minu pere on ikkagi hetkel minu mees ja laps. Kui mees tahab oma elus midagi teha või osta, siis arutab ta selle läbi ennekõike oma emaga. Mina olen alati viimane, kes kõigest teada saab.

Kui mees teeb aga midagi sellist, mis ei pruugi tema vanematele meeldida, siis seda ta varjab nagu väike laps. Ükskord tegi ta endale näiteks tätoveeringu ega julgenud seda kodus emale näidata, sest kartis ilmselt pahandada saada.

Samas hoiab mees tähelepanelikult silma peal minu harjumustel. Talle ei meeldi, kui tarvitan alkoholi või suitsetan, ja ta kontrollib, mida ja kui palju ma söön. Kui kodus on midagi segamini, teeb ta märkuse.

Mees lahku minna ei taha

Mees lahku minna ei taha, sest siis surevat ta ema ära, kui enam minu last ei näe. Ühesõnaga ma pean elama mehega koos, sest mehe emale meeldib mu laps väga! Kui sellest emme-poja probleemist kodus räägime, siis mees mitte ei kuulagi, vaid kõnnib lihtsalt minema.

Ühist last ei julge mees ka saada, sest kardab, et äkki me lähme lahku. Mees ei julge abielluda, sest kardab «äkki me lähme lahku». Ta ei julge isiklikku korterit soetada, sest «äkki me lähme lahku». Sellise mõttelaadiga on ju võimatu ühist elu rajada!

Samas teeb mulle muret, et mina teenin mehest kaks korda vähem, aga üüri ja toidu eest pean ikka sama palju maksma. Mõni kuu, kui mul jääb üürirahast puudu, siis maksab mees minu eest, kuid järgmisel kuul pean talle selle ikka tagasi maksma. Mees minu palganumbrit teab, aga enda sissetuleku kohta ütleb: «Mehe raha ei ole naise asi.»

Kui mees koondati ja mina andsin talle raha, ilma et ta seda oleks küsinudki, siis see oli minu seisukohast igati normaalne. Maksab see kes saab. Kooselus jagatakse kõike ja kõik on ühine. Meil on aga «meie» ja «minu».

Mul on juba kuus aasta autojuhiload ja sõidan üsna hästi, ent mees ei ole oma autot mulle kordagi usaldanud. Võõrad usaldavad kaineks autojuhiks paludes, oma mees aga mitte. Ainsad, keda mees usaldab, on tema vanemad.

See suhe on väga raske ja arvata võib, et mees jääbki ema vahet jooksma. Mina ei näe sel suhtel selliselt mõtet, aga mees minust lahku minna ka ei taha. Mis mul üle jääbki, kui siis jagada oma meest ämmaga.

Loe lisaks psühholoog Marge Vainre kommentaari Kristeli kirjeldatud probleemile.

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Kristel saab Anew sarja Aqua Youth geelkreemi Avonilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles