Mõnusalt marjane suvepuding

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Nami-Nami toiduportaali eestvedaja Pille Petersoo kutsub tegema brittide suvelemmikut, marjadest tulvil saiavormi ehk suvepudingut.

Esmapilgul meenutab juba 19. sajandist pärit summer pudding ehk suvepuding meil tuntud šarlotte, ent selle täidiseks on vaid suhkruga kuumutatud marjad. Rooga on lihtne valmistada ja ka hind on soodne. Eriti juhul, kui marjad omast käest võtta.

Klassikalises versioonis on neli osa vaarikaid ja üks osa punaseid sõstraid, aga loomulikult võib erinevaid marju vastavalt soovile võtta. Sobivad vaarikad, sõstrad, mustikad, põldmarjad, pamplid ehk aedmurakad, isegi maasikad. Talvisel ajal võib kasutada ka külmutatud marju.

Kui teha dessert tavalisse koogivormi, jätkub antud kogusest kuuele. Ent selle võib teha ka väikestesse portsjonvormidesse või hoopis suuremasse anumasse, aga siis tuleb saia ja täidise kogust korrigeerida.

•    500–600 g vaarikaid
•    200–300 g punaseid ja musti sõstraid
•    100–200 g põldmarju soovi korral
•    1–2 dl suhkrut

•    3 sl vett
•    8–10 paksemat veidi tahket saiaviilu (Poodiumi talusai sobib imehästi!)

Serveerimiseks:
•    (vahustatud) rõõska koort, paksu jogurtit või kreemjat hapukoort
•    värskeid marju


Puhasta marjad. Pane sõstrad koos 1 dl suhkru ja veega potti ning keeda paar minutit. Kui sõstrad juba mahla eraldama hakkavad, sega õrnalt juurde vaarikad ja põldmarjad ning kuumuta veel paar minutit. Kontrolli maitset – vajadusel lisa veel suhkrut ja lase sel sulada. (Pea meeles, et üks õige suvepuding ei tohi väga magus olla – soovi korral lisa veidi riivitud sidrunikoort.)

Eemalda paksudelt saiaviiludelt koorik. Vooderda keeksivorm esmalt toidukilega, seejärel saiaviiludega nii, et «auke» sisse ei jääks. Tõsta marjasegu saiaviiludele ning kata marjad ka pealt saiaviiludega. Keera vorm toidukilesse ning aseta kerge surutise alla. Lase järgmise päevani külmkapis seista, nii et marjamahl saiaviiludesse imbuks.

Serveerimiseks eemalda toidukile ja kummuta suvepuding ettevaatlikult vaagnale. Lõika sektoriteks või viiludeks ja serveeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles