Paariterapeut: kui suhe on kaotanud värskuse, tuleb hakata värvikilde otsima

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere pere-ja paariterapeut Maarika Kongi
Rakvere pere-ja paariterapeut Maarika Kongi Foto: SCANPIX

Argipäeviti Kanal 11 eetris jooksva tõsielusaate «Minu imeline elu» teisipäevases osas arutasid naised, millised tegurid on nende suhtele hävitavalt mõjunud. Palusime kahel paari- ja pereterapeudil, Maarika Kongil ja Algi Sammil, antud teemat kommenteerida.

Suhte püsimajäämine

Algi Sammi hinnangul on lähisuhte püsimajäämise aluseks mõlema partneri emotsionaalse, seksuaalse või siis intellektuaalse  läheduse rahuldamine. Iga suhe on erinev ja üldistusi teha ei saa. «Paari omavaheline lähedus on võtmeküsimuseks, kuidas tulla toime väliskeskkonnast tulenevate stressoritega. Mina eelistan igat juhtumit eradi vaadata. Igal juhtumil on oma nüansid, mis lahkuminekuni viia võivad,» selgitas Samm.

Maarika Kongi sõnul võib suhe lõppeda, kui seda võetakse liiga iseenesestmõistetavalt ja ei viitsita vaeva näha. «Suhte nimel tuleb pingutada ja vaeva näha. Suhe on nagu taim, mille seeme on kasvama pandud ja sellega tuleb pidevalt tegeleda. Igal õhtul võiks 15 minutit aega näpistada, et käest kinni hoida ja silma vaadata – seda nõu olen ma ka oma täiskasvanud lastele andnud».

Kongi arvates on suhtes suureks ohuallikaks kommunikatsiooniprobleemid. «Tuleb kohe õigel ajal rääkida, mis häirib, mitte endasse koguda. Naiste puhul olen täheldanud, et nad tahavad suhte alguses partnerile meeldida ja annavad endast palju. Hiljem hakkavad tunnetama, et nad ei saa piisavalt tagasi ja muutuvad rahulolematuks. Sel juhul ei saa ka mees aru, mida teine pool soovib, kui too end ei väljenda.»

Kokkuhoidmine ja omavaheline suhtlus – nende nimel tuleb Kongi sõnul suhtes pingutada. «Loomulikult on olukordi, mida inimene muuta ei saa. Aga igaüks saab oma suu lahti teha ja rääkida.» Samuti mängivad tähtsat rolli partnerite ühised huvid ja tegemised, näiteks koos poes käimine.

Tihti arvatakse, et suhte lagunemisel on süüdi ainult üks osapool. Kui viha ja pettumus võtavad võimust ning oma jõududega enam hakkama ei saa, võiks abi otsida väljastpoolt. «Nõustamisele tullakse siis, kui üks osapool suhtes on teisega rahulolematu. See tunne võib olla ka mõlemapoolne. Paarisuhtes on väga oluline koostoimimine ja vale on panna ainult üks partner vastutama,» nentis terapeut Algi Samm.

Terapeut Kongi on nõustanud näiteks paare, kes on suhte lõpetanud vanemate sekkumise pärast. Tema sõnul peaks igal noorel perel oma sõltumatu pind olema, kus vanematest lahus elada, kas või väike ühetoaline korter.

Lisaks on Kongi vastuvõtul kurdetud elukaaslase laste või endise abikaasa käitumise üle. «Tänapäeval on väga tüüpiline nn kärgpere, kus partneritel on eelmistest eludest lapsed ja abikaasad. Siin peaks väga mõistvalt suhtuma - lapsevanem jääb ju kogu eluks oma lapsele vanemaks.»

Rutiin suhtes – mida teha?

Kui suhtesse tekib rutiin ja n-ö liblikad enam kõhus ei lenda, siis otsustavad nii mõnedki paarid kas ajutise või lõpliku lahkumineku kasuks. Sammi hinnangul saavad need paarid mõõnast üle, kelle armumine on armastuseks kasvanud.

Teadupärast ei ole armumisel ja armastamisel lihtne vahet teha. «Armastus sisaldab kirge, intiimsust ja pühendumust. Armastusest saame kõneleda siis, kui partneritel on koosolemise soovist välja kasvanud vajadus sügavamaks liiduks, pikaaegseks kiindumuseks.» märkis Algi Samm.

Maarika Kongi, kel endal tänavu kolmekümnes abieluaasta täitub, peab ka füüsilist lähedust pikaealise suhte eelduseks ja rutiinimurdjaks. «Tänaval peaks julgema käest kinni hoides jalutada ja voodielu peab korras olema. Kui suhe on kaotanud värskuse, tuleb hakata neid värvikilde otsima, mis suhte värvikamaks teevad. Tahe peab olema muidugi mõlemapoolne.»

Hea lugeja, mida arvad Sina, mis võib suhte tappa?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles