Tee ise maitsevett

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsini ja kurgiga: kannuveele võib põnevat maitset lisada tsitruseliste, ürtide ja värske kurgiga.
Apelsini ja kurgiga: kannuveele võib põnevat maitset lisada tsitruseliste, ürtide ja värske kurgiga. Foto: Peeter Langovits

Suure suvesoojaga ei pea ilmtingimata poodi pudelivee järele tõttama. Kurgi, maitsetaimede, marjade ja muu värske kraamiga võib kannu sisse ise teha värskendava maitsevee.

Kui tahate kodus janukustutuseks tavalise kraani- või kaevuvee asemel midagi lustlikumat ja maitserohkemat, võtke appi suvevärske aiakraam – see annab veele mõnusa maitse ja on aiapeo laual ka silmale ilus vaadata. Ega palju polegi vaja: piisab ainuüksi mõnest kurgiviilust, et vesi saaks hõrkvärske maitse ja kutsuvama väljanägemise.

Peoteenindusfirma Carmen Catering perenaise Relika Tiik-Koppa sõnul on nendegi joogikaardil nii sidruniga, apelsini- ja kurgiviiludega kui ka maasikate ja mündiga jäävett, mida peokülalistele kannust pakutakse.

Kõige paremaks veevärskendajaks peab ta erinevaid tsitruselisi – sidrunit, laimi, apelsini. «Need on ka kõige paremad maitseandjad,» nendib ta. Naise enda lemmik on apelsini ja kurgiga vesi. Ka arbuusi ja mündi kooslus on tema sõnul kannuvees mõnusalt värskendav.

Muidugi ei tasu pidulikumal puhul unustada silmailu: tsitruselistega võrreldes värske vaarikas nii palju maitset ei anna, kuid kannuvee muudavad kaunimaks mõlemad. Vees on ilusad ka viinamarjapoolikud, eriti veel siis, kui miksida heledaid ja tumedaid viinamarju.

Kuuma suveilmaga soovitab peofirma perenaine kannuveele alati lisada jahutavaid jäätükikesi. Et aga jää kipub 30 kanti ulatuvate plusskraadidega kiiresti sulama, võiks selle lisada vahetult enne tarvitamist.

Juuresolevates maitsevee retseptides soovitab Relika Tiik-Koppa koguseid arvestada kannu suuruse ja ka maitse järgi. Ning muidugi ei keela keegi nende õpetuste järgi ka pudelivett huvitavamaks muuta.

Mitut  moodi

Apelsini ja kurgiga

•    vett ja jääkuubikuid

•    kurke ja apelsine


Pese kurgid ja apelsinid. Koorida pole vaja, sest koor lisab väljanägemisele efekti. Lõika kurgist aedviljanoaga pikuti imeõhukesed viilud. Viiluta ka apelsin. Lisa need koos jääga kannuvette.

Maasikate ja mündiga

•    vett ja jääkuubikuid

•    maasikaid ja münti (maasikate asemel sobib ka arbuus)


Puhasta maasikad ja lõika pooleks, võib ka viilutada. Pane koos mündi ja jääga kannuvette. Ära münti purusta, vaid lisa see vette koos varrega, nii on sel kaunim välimus. Maasikad võib asendada ka arbuusikuubikutega – mündi ja arbuusi kooslus on mõnus ning värskendav.

Vaarikate ja melissiga

•    vett ja jääkuubikuid

•    vaarikaid ja melissilehti


Puhasta vaarikad, lisa koos melissilehtede ja jääga kannuvette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles