Lugeja kirjutab: ärge häbenege kaltsukas käia!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lugeja Annika (nimi muudetud) kirjutab, et kes oskab ja viitsib, saab vanadest riiietest nii mõndagi uut ja ilusat teha ning et tänapäeva asjadest küllastunud maailmas pole second-hand-poodides käimine  kindlasti häbiasi.

Mäletame kõik aegu, mil rõivakauplustest polnud suurt midagi saada peale puuvillaste kitlite ja kangaste. Emad, kes oskasid õmmelda, tegid kitlid ise, pluss veel kirjust sitsist põlled ja muu taoline, mida andis koduste vahenditega valmistada.

Pärnus asuvast linatoodete kauplusest sai hiljem ka värvilise pealetrükiga köögirätikuid. Nüüd, mil ajad on muutunud ja kaupa liigub palju, on populaarseteks saanud second-hand-poed ja taaskasutuskeskused.

Aastaid tagasi, kui second-hand’id oma uksi järjest avama hakkasid, tunglesid inimesed lettide vahel, et endale ikka ilusamaid ja põnevamaid riideid leida.

Tookord olid riietevirnad suurtel puidust laudadel, hunnikud kõrgusid silmade kõrguseni ja kaupa müüdi kilohinnaga. Osteti kõike, mida polnud nõukaajal saada. Mõnel inimesel olid uue kauba päevad tänu tutvusele juba varakult teada.

Mäletan oma esimest käiku kaltsukasse. Sõitsime linna perega ja kuna teistel oli tegemisi mujal, pandi mind ühe sellise poe ukse taga maha. Oli alles põnev! Kas oli see nüüd kasuks või kahjuks, aga kasutatud riiete poes käin ma tänaseni.

Kui jälle laadungiga välja tulen, meenub mu esimene poeskäik ja ajab veidi muigamagi. Aastatega on kuhjunud minu elamisse sarnane virn riideid nagu oli seda vanasti kaltsukas, samas olen mittevajalikke asju andnud suurtesse peredesse ja viinud Humanasse kogumiskampaania korras. Olen ise üsna usin õmbleja ja vanadest asjadest saavad hoopis uued.

Nii et minu soovitus on – kõik, kes te olete käsitöö tegijad või lihtsalt õmblejad – ärge häbenege neis poodides käia! Sealt saab nii mõndagi huvitavat kas kohe selga panemiseks või uue elu andmiseks.

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel olulisel teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Annika saab Avoni küünelaki Nailwear Pro Vivid Violet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles