D-vitamiini vähesus on seotud rinnavähi agressiivsemate vormidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähi erinevad staadiumid.
Rinnavähi erinevad staadiumid. Foto: Margus Ansu

Juba mõnda aega on arvatud, et D-vitamiin on seotud rindade tervisega, ent kui eelnevad tööd keskendusid selle vitamiini puuduse ja rinnavähi riski seose analüüsimisele, siis hiljutises uuringus vaadeldi D-vitamiini hulga seost rinnavähi arenguga.

Rochesteri Ülikooli Meditsiinikeskuse teadlased analüüsisid uuringu käigus 150 rinnavähi operatsiooni läbi teinud naise andmeid, vahendas teadus.err.ee

Aastase perioodi jooksul enne ja pärast lõikust mõõdeti katsealuste D-vitamiini tasemeid, võttes arvesse ka patsientide vanust, rassi, kasvaja staadiumit diagnoosi hetkel, menopausi aega, geenide ekspressiooni ja naissuguhormoonide taset.

Teadlased tegid kindlaks tugeva seose madalate D-vitamiini tasemete ja haiguse kehvema prognoosi vahel, kuid antud töö ei selgitanud välja otsest põhjuslikku seost, mistõttu on vajalikud edasised uuringud.

D-vitamiini leidub kindlates toitudes, kuid suurem osa sellest ühendist sünteesitakse inimorganismis päikesekiirguse toimel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles