Teistmoodi maasikad

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur suvi: selles vahukooreses magusroas annab maasikatele maitsevärvi portvein. Kaunistuseks võib sättida ka metsmaasikaid.
Suur suvi: selles vahukooreses magusroas annab maasikatele maitsevärvi portvein. Kaunistuseks võib sättida ka metsmaasikaid. Foto: Mihkel Maripuu

Rõõmu Eesti maasikatest jätkub meil paraku napilt. Sestap võtke neist viimast, kutsub Fish & Wine’i restorani peakokk Riho Heinmets suve lemmikmarju nautima. Seekord natuke uudsemas võtmes.

Parasjagu tulebki kokk Riho Heinmets turult – magusalt lõhnavate Eesti maasikatega. Isegi metsmaasikaid on tema turukorvis juba näha. «Käin igal hommikul turul värskelt korjatud omamaiste maasikate järel,» tunnistab mees.

Temagi võtab kohalikest maasikatest nende kõrgajal viimast, kavandades jaanipäevajärgseks nädalaks Fish & Wine’is maasika erimenüüd – iga päev erinev maasikamagustoit.

Igatahes tunduvad need road tuttavliku maasikase toormoosi, juustukoogi ja vahukoorevahu kõrval vägagi harukordsed – basiiliku ja valge šokolaadi kreem palsamiäädikaste maasikatega ei kõla just igapäevaselt, Baileysi kreem siirupis maasikatega samuti mitte.

Mõnes maiuses on aga rõhk söögikoha iseloomu arvestades hoopis veinil: maasikasupist ei puudu roosa vein ning tarretissegi on segatud maasikale lisaks Proseccot.

Kes tahab harjumuspärasest pisut teistmoodi maasikaelamust, sellel soovitab kokk katsetada kitsejuustu ja maasika kooslust.

Samuti on kindla peale minek maasikas ja basiilik, eriti kaneelbasiilik. Ka kurgiga klapib see suvemari hästi. Samuti võib maasikat suvemaitse lisamiseks segada tavalise kurgi-tomati-rohelise salati sisse, peale tsipa õli-palsamiäädikat ja maitseaineid, nagu ikka.

Enda särtsakamatest maasikaelamustest rääkides meenub Heinmetsale esimene kogemus päikesesoojadest maasikatest koos värskelt jahvatatud musta pipra, basiiliku ja kreemja palsamiäädikaga, mille maitses on tunda õrna magusavarjundit.

«See oli üllatav. Must pipar tõi maasika maitse kuidagi eriliselt esile,» mäletab ta ammust kohtumist kooslusega, mis nüüdseks paljudel toidufännidel ära proovitud.

Lapsepõlvest mäletab ta aga eredalt oma põllult nopitud maasikaid, mis koos suhkruga kahvli abil puruks sai tambitud ja siis rõõsa koorega segatud: «Sõin seda lusikaga ja hammustasin krõbeda koorikuga saia kõrvale.»

Muide, üks hea nõuanne, kuis kiiresti riknevaid marju käärimisest säästa ja pisut kauem säilitada, on kokal ka: kastke maasikad kümne kaupa 5–10 sekundiks keevasse vette ja siis kohe jäävette.

Seejärel kuivatage hoolega majapidamispaberiga. See toiming hävitab maasika pinnal oleva seene, mis kiiret riknemist põhjustab. Hoida tuleks maasikaid pärast seda aga ikkagi toatemperatuuril, külm ei mõju marja maitsele hästi. Mõistagi saab säärast taktikat kasutada vaid väiksemate maasikakoguste puhul.

Maasikad portveini ja vahukoorega
Neljale
•    200 g maasikaid
•    350 ml vahukoort
•    100 ml Ruby portveini
•    2 vanillikauna, seemned välja kraabitud
•    maitse järgi tuhksuhkrut
•    serveerimiseks mündilehti ja küpsisepuru
Vahusta koor pehmeks vahuks, lisa vanilliseemned ja sega korralikult läbi. Maitsesta vastavalt soovile tuhksuhkruga.
Lõika maasikad pooleks, pane anumasse ja lisa portvein. Lase 10 minutit maitsestuda, lisa õrnalt segades hulka vahukoor.
Paku klaasist koos mündilehtede, küpsisepuru ja pooliku maasikaga.

Maasika ja ­kitsejuustu salat

Neljale
•    100 g rukola salatit
•    50 g mangoldit või peedivõrseid
•    100 g hallitusega kitsejuustu
•    maitse järgi röstitud seedermänniseemneid või metsapähkleid
•    150 g maasikaid

Kastmeks:
•    kreemjat palsamiäädikat (müüakse balsamico kreemi nime all)

Pane salatilehed kaussi, suuremad lehed rebi väiksemaks. Lisa poolitatud maasikad, tükeldatud kitsejuust ja röstitud seedermänniseemned. Piserda peale kreemjat palsamiäädikat ja sega salat kergelt läbi.

Maasika ja Prosecco tarretis
Kuuele
•    150 ml vett
•    200 g suhkrut
•    450 g maasikaid, lisaks veel 12 maasikat
•    6 želatiinilehte
•    750 ml Proseccot

Pane vesi ja suhkur potti, kuumuta aeglaselt, kuni suhkur on sulanud. Lisa neljaks lõigatud maasikad ja lase keema tõusta. Keeda 5 minutit, kuni marjad on pehmed, vedelik punaseks värvunud ja siirupine.

Kurna soe siirup läbi peene sõela või marli suuremasse kannu. Ära suru, see muudab tarretise häguseks. Lase mõni minut jahtuda.

Kuni siirup jahtub, leota želatiinilehti kausis külmas vees, kuni need on pehmed. Pigista üleliigne vesi välja ja sega želatiin maasikasiirupiga, kuni see on täielikult siirupisse sulanud.

Jaga lisamaasikad serveerimisklaasidesse. Ava Prosecco ja sega kergelt maasikasiirupisse, vala segu klaasidesse maasikate peale. Hoia jahedas 12 tundi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles