Nia õpetab oma keha kuulama

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heas vormis: Kadri Hint korraldab niatreeninguid Tallinna tantsuakadeemias terve suve.
Heas vormis: Kadri Hint korraldab niatreeninguid Tallinna tantsuakadeemias terve suve. Foto: Peeter Langovits

Treener Kadri Hint tutvustab niat, tervistavat treeningut.

Aastate eest Islandil elades ja lastele tantsukoolis võistlustantsu õpetades hakkas Kadri Hint otsima treeningustiili, mis annaks talle endale piisavat füüsilist koormust, oleks uus ja huvitav ning seotud ka tantsu ja tervistavate liikumistehnikatega.

«Hakkasin uurima, mida õpetatakse maailma kalleimates spaades, eeldades, et kindlasti peab see olema midagi põnevat – sealne klientuur on ju erakordselt nõudlik,» räägib Kadri.
Nia (lühend ingliskeelsetest sõnadest neuromuscular intercreative action – toim) motoks on «Liikumise kaudu leiame tervise» ja see on süntees üheksast liikumistehnikast.

Alguse sai see USAs 1983. aastal, kui mitmeid treeningstiile suurepäraselt valdav abielupaar Debbie ja Carlos Rosas otsis võimalusi, kuidas ühitada lääne ja ida liikumistarkusi, eesmärgiga ühendada need ka tervendavate liikumistehnikatega.

Seega on nias olemas psühhofüüsiline tasakaalustamismeetod nimega aleksandertehnika, mis tegeleb ka inimese õige kehahoiaku ja rühi taastamisega, Moshe Feldenkraisi tehnika ehk lihaspingete vabastamine liikumise kaudu ning elemente joogast. Tantsuliikidest kasutatakse nias modern-, džäss- ja Isadora Duncani tantsu ning samas õpetatakse treenima keha võitluskunstidega, nagu tai chi, taekwondo ja aikido.

«Igal treeninguprogrammil on erinev fookus, millele keskendutakse, kuid kõik programmid sisaldavad alati neid üheksat tehnikat, põimituna vastavalt treeningu aktsendile,» selgitab treener. Muide, nias hingatakse ainult läbi nina, sest nii on harjutuste sooritamine mitu korda tõhusam, ning trenni tehakse paljajalu – nõnda mõjutatakse teadlikult kõiki 7000 tallaalust närvipunkti.

Üks, mille niaga tegeleja Kadri sõnul kindlasti avastab, on rõõm liikumisest – ja see on ka selle stiili olulisemaid alustalasid. «Lihastel on lihasmälu, ja kõik, mida teeme hea meelega, sunduseta, on kehale topeltkasulik.

Rõhutan alati enne treeningu algust, et mitte mingil juhul ärge minge pingesse, kui harjutus kohe välja ei tule. Teed täpselt nii, nagu sinu kehale sobib, kuidas jaksad – peaasi et säiliks liikumise rõõm,» rõhutab ta.

Iga treening kestab 60 minutit ja juhendaja sõnul võiks seda – nagu iga teistki treeningut – ette võtta kolm korda nädalas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles