Naised hakkavad kindlustuse eest rohkem maksma

Mikk Salu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ergo kindlustuse esindus Viljandis.
Ergo kindlustuse esindus Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Kohtu üleeilne otsus keelustada kindlustusseltsidel soopõhine riskihindamine teeb elu- ja õnnetusjuhtumi kindlustuse naistele kallimaks.



«Mis see kohtuotsus muud ikka tähendab, et naised hakkavad elukindlustuse eest rohkem maksma,» tõdeb elukindlustusseltsi Mandatum Life juhataja Imre Madison. Sama meelt on ka teise Eestis tegutseva suure elukindlustusseltsi Compensa Life direktor Olga Reznik: «Meeste kõrgemat riskikäitumist tuleb kompenseerida naiste kõrgemate kindlustusmaksetega ning kardetavasti naiste tariifid kasvavad enamikul toodetel.»

Eelkõige puudutabki Euroopa Kohtu otsus elukindlustust. Naised on pikema eluea, parema tervise ja selle tõttu, et mehed saavad sagedamini kõikvõimalikes õnnetustes surma, siiani nautinud madalamaid kindlustusmakseid. Euroopa Kohus andis kindlustusseltsidele oma kindlustuspoliitikate kohendamiseks aega 2012. aasta detsembrini.

Teine oluline tootegrupp, mida soopõhise riskihindamise keelamine mõjutab, on õnnetusjuhtumi kindlustus. «Praktikas ma õnnetusjuhtumite kindlustuses siiski suuri muutusi portfellis ei prognoosi, sest naiste osakaal on selle toote ostjate seas üsna väike,» täpsustab If kindlustuse juhatuse liige Mihkel Uibopuu.

Kolmas toode, mida kohtuotsus võib mõjutada, on vabatahtlik pensionikindlustus. «Küll ei puuduta kohtuotsus II samba kohustuslikku kogumispensioni, kuhu unisex-suremustabelid on juba seadusega sisse kirjutatud,» lisab Reznik.

Ükski Eesti kindlustusfirma ei taha praegu öelda, kui palju hinnad tegelikult muutuvad. Ergo vastutav aktuaar ehk riskimatemaatik Tarmo Koll ütleb, et otsused hinnamuudatuste kohta tehakse alles järgmise aasta lõpus: «Konkreetsetest hinnatõusudest ja numbritest rääkimine oleks ennatlik.» Enne seda tuleb puhas matemaatika, uued mudelid ja statistika.

Kui paljudes Euroopa riikides toob soopõhise riskihindamise keelamine olulised muutused ka sõidukikindlustuses (näiteks Suurbritannias peavad noored naisjuhid hakkama maksma 25 protsenti kõrgemaid hindu), siis Eesti kohta see ei käi. «Aastaid tagasi arvestati Eestis sõidukikindlustuse puhul ka sugu, aga seda ei teha enam ammu,» ütleb kindlustusseltsi Seesam juhatuse liige Andri Püvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles