«Abiellu süütult» ideoloog: seksuaalne aktiivsus hävitab hingeelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentine Alvre
Valentine Alvre Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kristlike Demokraatide liige ja liikumise «Abiellu süütult» ideoloog Valentine Alvre peab õigeks oodata seksi ja suudlemisega abieluni, kritiseerib meeste soovi vaid enda himusid rahuldada ning võrdleb seksuaalselt aktiivseid ja rohkete partneritega inimesi varastega, kelle käitumine hävitab enda ja teiste hingeelu.

Alvre sõnul on oluline oodata seksi ja suudlemisega abiellumiseni, kuna see on hea ühiskonna alustalaks. «Ei pea professoriks õppima, et näha, mis hädad kõik algavad, kui lapsed hakkavad seksuaalselt läbi käima – õpingud kannatavad selle all, pühaduse mõiste kaob...»

Seks on mehe ja naise vaheline vereleping - selleks on loodud neitsinahk, rõhutas ta

«Kui kaks inimest on hingelt, vaimult ja ihult rikkumata, siis tuleb sellest tore perekond, kus on neil endil ja nende lastel hea elada.»

Traditsiooniline abielu on ette antud juhis

Paljud poliitikud on hakanud kasutama sõna «väärtushinnangud». Alvre küsis: «Mida see väljend tähendab?» ning vastas, et see on tõeliste väärtuste mõistmine. Tema sõnul ei näita väärtusi inimeste tehtud reeglid: «Mitte, kas moes on seksida alates 12. eluaastast või lubada seda 16-aastastele.»

Proua kinnitusel hoiaks ühiskonda tervena ainult jumalasõna kuulda võtmine: «Kuna inimene ei ole ise ennast loonud, siis tal pruugiks olla tark ja hakata oma looja antud elujuhiseid järgima.»

Kõik head asjad algavad sellest, kui tüdruk või poiss otsustab, et väärtustab tõeliselt traditsioonilist abielu ja eelistab traditsioonilist perekonda, rõhutas Alvre ning lisas, et ühiskonna allakäigu taga on nimetatud hoiakute puudumine: «Kui inimene mõtleb, et võib teha absoluutselt kõike mida tahab.»

Üleskutse seksiga abieluni oodata pole ahistamine

Kui inimene pole kindel, et leiab enda jaoks õige partneri ja kunagi abiellub, siis tuleks Alvre kinnitusel igal juhul oodata. Daam on olnud kristlane 15 aastat, mis on tema sõnul piisav aeg järelduste tegemiseks: «Pidasin ennast väga normaalseks inimeseks, aga olen aru saanud, et ainult kristlusest algab inimeste moraal.»

Seksiga abiellumiseni ootamise propageerimine pole inimeste ahistamine, väitis Alvre ning tõi võrdluseks varaste loogika, kes samamoodi võiksid küsida: «Miks te mind vangi panete ja ahistate – ma olen lihtsalt loodud varastama.»

Tema hinnangul jäetakse meie ühiskonnas paljud olukorrad tähelepanuta, mis viibki probleemideni: «Midagi nagu oleks lubatud ja midagi absoluutselt keelatud.»

«Kui inimene ei hakka 12- või 14-aastaselt seksima, siis tuleb see talle ainult kasuks,» tähendas kristlane ning lisas, et eesmärk pole sellist käitumist keelata vaid tähelepanu juhtida negatiivsetele tagajärgedele.

Kummaline on hirm, et õiget partnerit ei tulegi

Alvre toob näite, kuidas ootamine võib end ära tasuda: Kristlasest naine leidis endale samuti uskliku mehe 26-aastaselt ning nad on väga õnnelikud ja peres kasvab juba kaks last. Kõik temale teadaolevad paarid, kes seksiga abiellumiseni on oodanud, elavad koos lastega õnnelikku pereelu.

Proua märkis, et inimesed paistavad kartvat, et õiget kaaslast ei tulegi: «See on niivõrd kummaline.» Eriti kahetsusväärne on tema hinnagul lapsepõlvest loobumine ja varakult seksi või meikimisega alustamine.

Lapsevanemad peaksid kristlase sõnul noortele eeskujuks olema ja vanemana nende suhtumise kujunemise eest vastutuse võtma. Samuti määrab eluvaated kooliõhkkond ja kogu ühiskonna arvamuste pakett, märkis ta.

Lepajõe šokeeriv väide, et mehed peavadki naisi vahetama

«Mind šokeeris Maire Aunaste ühes saates Alex Lepajõe ütlus, et evolutsiooniseadus näeb ette, et mehed peavad naisi vahetama. Ta oli siis ise abielus.» Väite peale oli Alvre südamest naerma puhkenud hämmelduses, millised eksperdid meil on.

Proua nentis, et selliste suhtumiste paljususes peavad noored orienteeruma, mis on ilmas õige. «Tuleb välja, et kuigi mehel on näiteks naine ja neli last, aga ta leidis 20-aastat noorema, siis evolutsiooniseaduse järgi peab ta maha jätma oma pere ning selle pruudiga elama.»

Kuhu jäävad lapsevanemate ja vanavanemte rõõm ja nendega kaasnevad uued algused, tekkis kristlasel küsimus.

Mehed on end vastutusest vabaks võtnud

Kuigi leidub püsivaid ja õnnelikke abielusid, kus partnerid on intiimeluga varakult alustanud, siis tuleb selliseid suhteid ette harva, märkis Alvre.

«Miks on nii tohutult üksikemasid? Appikene,» hüüatas proua ning arvas, et põhjus seisneb meestes, kes on võtnud vabaduse vastutusest kõrvale jääda: «Nemad on ainult himude rahuldamiseks mõeldud.»

Esmatähtsaks peabki kristlane meeste moraali, mille järel tulevad naiste väärtused. Tema sõnul peab inimene aru saama, et ainsaks eksisteerimise põhjuseks ei ole seks. «Ma ei ole puuga pähe saanud, aga ma ei suuda mõista, et kõik on seksikas – auto, hein. Midagi katastroofilist, et muud enam ei kuule.»

Ühiskond on kusagil teinud vale pöörde

Alvre meenutab, et tema keskkooli ajal (praegu on naine 69) ei olnud mõeldav, et noored ei saaks lihtsalt sõbrad olla - tantsida koolipidudel, sportida.

Kuigi ta polnud sel ajal veel kristlane, siis oskasid noored end hoida – oli see ühiskonna või sisemiste väärtuste tõttu. «Ei olnud seda kohutavat, lagastavat ja labast reklaami.»

«Mul tuleb pisar vahel sima, kui näen lapsi, kes ei taha olla lapsed, vaid juba täiskasvanud,» ohkas daam ning märkis, et kõik ei pea olema seksiga seotud, inimesed võivad olla lihtsalt sõbrad: «Kahjuks peetakse seda narruseks, et see on nii vanamoodne.»

Piiblis on Alvre kinnitusel elujuhised täpselt paika pandud. Enda sõnul andis kristaseks hakkamine talle täpsed teadmised õigest ja valest. «Kui õudne on pidev taga rääkimine, kui palju teeb ühiskonnas halba kiire hukkamõistmine laia avalikkuse ees, kuigi inimene võib olla täiesti süütu,» tõi ta näite väärast käitumisest.

Kuskil on mindud vale teed pidi, järeldas kristlane ning soovitas piiblitõdesid: «Kui me hakkaksime neid pidama tähtsateks, siis oleksid inimesed tervemad, nii hingeliselt, vaimselt kui ihuliselt.

Psühholoogid inimesi terveks ei ravi

Kuigi nüüdisajal võivad inimesed probleemide korral pöörduda «hingearstide» poole, tõi Alvre näite psühholoogia saamatusest: «Üks psühholoog Viljandist rääkis mulle, kui raske on vahel inimesi terveks teha. Tõin näite, kui paljud on saanud alkoholismist või narkomaaniast vabaks jumalasõna alusel.»

«See pole klubi, vaid inimene tunneb äkki rõõmu elust ja tal on absoluutne võimalus käituda nii nagu tegelikult peab käituma,» lisas proua.

Tema hinnangul on väär ettekujutus, et enda käitumine teistesse ei puutu nagu ta täheldas noorte suitsetajate puhul, keda naisterahvas enda tervisele mõtlema manitses. «Inimene arvab, et võib teha mis tahab, aga ühiskond peab tagajärjed kinni maksma, maksumaksja raha läheb selleks.»

Lõpuks võrdles Alvre taaskord seksi ja varastamist, kui inimesi hävitavaid käitumismalle: «Keegi ei salli, kui tema tagant varastatakse. Miks on ultraseksija mees või naine vargast parem - kui palju tema hävitab enda ja teiste hingeelu?»

Partneriga sobivust näitab kihlusperiood

Mõtteviisi, et enne abiellumist peab proovima seksuaalset sobivust partneriga, peab kristlane valeks. Tema sõnul on õnnelikuks saanud kõik, kes ootavad tõelist armastust ja abielluvad ning pole pidanud olema «iga ühe jalamatiks».

Katsetamiseks on Alvre kinnitusel kihlumisperiood, mil õpitakse inimest tundma, kuid seks ja kooselu on sel ajal välistatud, rõhutas ta. «Midagi pole imelikku, kui leitakse, et iseloomud ei sobi, seda pole kunagi vaja karta.»

Pealegi ei ole seksuaalset sobivust võimalik hinnata, kui kaaslased pole võrdluseks kümmet varianti läbi proovinud, selgitas proua. «Jumal on loonud nii, et inimesed oskavad seksida. Vahe on selles, kuidas inimesse suhtud – lugupidavalt või on ta sul ainult üheks ööks.»

Alvre ei usu, et ööklubides paarilisi otsivad noored endast või leitud partnerist lugu peavad. «See proovimise jutt on absoluutne tobedus.»

Pirukaid võib võrrelda, mitte sekspartnereid

Konkursi võivad Alvre sõnul korraldada perenaised pirukatele: «Ahaa, küll on sinu küpsetatud pirukas hea - mis retsepti järgi tegid?» Seksi aga heaks või halvaks pidada ei saa, kui pole võrdlusmomenti.

Kõige tähtsam on mitte seks, vaid inimeste sobivus, selgitas kristlane ning lisas, et laulatusel antud vannetega kaasneb ka veendumus, et väikestest erinevustest saadakse üle.

Mitte ühtegi sarnast inimest pole ning ammugi pole kunagi päris sarnased mees ja naine, märkis Alvre: «See ongi tarkus, et mees on pea ja naine teinekord kael, aga kokku on nad hea tiim.»

Tema arvates tuleks abiellumisega oodata küpsema eani, kuna siis on kogunenud ka tarkust, mille abil õige kaaslane valida. «Kui kiirustad varakult otsustama, kes su tulevane on, kuidas saab siis tulemus õige tulla?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles