Pere hoidmiseks tuleb paarisuhtega vaeva näha

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Paljud pered püsivad koos vaid laste pärast, paljud valivad aga teise tee, jäädes jahtima midagi kauget ja kättesaamatut - konstantset isiklikku õnnetunnet. Sageli aitaks aga peret päästa paarisuhtega tegelemine - partneri erinevustega arvestamine, teineteisele pühendumine, peidetud probleemide lõplik lahendamine. Soovitusi jagab SA Väärtustades Elu esimees, raseduskriisi nõustaja ja paarisuhte koolitaja Kaia Kapsta.

Pereelu kvaliteedi arendamisel tuleks tähelepanu pöörata järgmistele aspektidele paarisuhtes:

Turvalisus paarisuhtes. See tähendab võimalust turvalises suhtlussituatsioonis väljendada oma tundeid, mõtteid, arvamusi.

Ootused paarisuhtes. Inimesed on sageli oma paarisuhtes rahulolematud, kuna nende ootused ei ole täitunud. Saage rohkem teadlikuks oma pere-eluga ja paarisuhtega seotud ootustest ja õppige julgelt ka oma ootustest rääkima. Mõistlik on ära tunda ja teha vahet realistlikel ja ebarealistlikel ootustel. 

Erinevused paarisuhtes. Me tuleme paarisuhtesse erineva taustaga peredest ja oleme ka inimestena küllaltki erinevad. Teadvustage erinevusi paarisuhtes ja õppige nendega toime tulema selliselt, et need pigem rikastaksid kui hävitaksid paarisuhet läbi negatiivsete hinnangute, mida me sageli erinevuste korral andma kaldume.

Konfliktimudelid, mis mõjuvad suhtele hävitavalt. Erimeelsused ja eriarvamused paarisuhtes on normaalsed, kuid määravaks saab see, kas nendel lastakse kasvada pidevaks sõnasõjaks, teineteise alavääristamiseks, vastastikuseks haiget tegemiseks, või mitte. Vältige erimeelsuste korral  eemaletõmbumist ja soovimatust tegeleda teisele osapoolele oluliste teemade või küsimustega. Samuti mõjub suhtele laastavalt teise inimese tegudele, mõtetele või reageeringutele negatiivse tähenduse sisselugemine. 

Vastastikune ärakuulamine ja mõistmine. Inimese üks peamisi emotsionaalseid vajadusi on saada ära kuulatud ja mõistetud. Emotsionaalsest lähedusest, teineteise mõistmisest ning vastastikkusest aktsepteerimisest saab paarisuhtes alguse ka kõik ülejäänu.

Varjatud teemad ja peidetud probleemid. Õppige omavahel suhtlema ka emotsionaalselt ebamugavatel ja rasketel teemadel.

Probleemide lahendamine. Õigete lahenduste korral väljuvad keerulistest olukordadest võitjatena kõik osapooled. 

Oskus pakkuda teineteisele vastastikkust tuge ka rasketel aegadel. Otseste soovitustega tuleks ettevaatlik olla ning leida paarisuhtes, aga ka pereelus üldisemalt paremaid ja enam vastastikkust lugupidamist väljendavaid viise, näiteks positiivsete minasõnumite kaudu teise osapoole tunnustamine.

Armastuse erinevad väljendusviisid. Kaldume lähenema oma partnerile pigem keeles, mis on meile endile oluline ja kõnekas, kuid parem oleks läheneda oma kaasale selles armastuse keeles, mis on just temale kõige omasem ja mõistetavam. Saage samas teadlikuks iseenda emotsionaalsetest vajadustest ja õppige neid ka selgemalt väljendama.

Sensuaalsus ja seksuaalsus. Pöörake püsivalt tähelepanu paarisuhte romantilisemale poolele, mille vajakajäämine kipub ka paarisuhte intiimsema poole kvaliteeti alla tõmbama. Samuti soovitatakse paaridel võtta regulaarselt ja jätkuvalt aega teineteisega romantiliste kohtamaskäimiste jaoks, seda isegi 40. abieluaastal.

Abielu pikaajaline perspektiiv. Kohusetunne aitab perel püsima jääda ka raskel ajal, aga vastastikune pühendumine ja n.ö investeerimine mehe ja naise vahelisse suhtesse annab nii paarisuhtele kui kogu pereelule tervikuna sügavama tähenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles