Milliseid toitusid tasuks imetamise ajal vältida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Imetavad emad ei tea alati, milliseid toiduaineid võiks lapse rinnaga toitmise ajal vältida. Mõni toiduaine võib lapse liiga aktiivseks muuta, teine võib jällegi tema kõhtu ärritada. Mõni toit, mida ema sööb, võib lapsel lausa allergilise reaktsiooni esile kutsuda.

Kui sulle valmistab muret see, et laps on rahutu või sa ei tea täpselt, milliseid toiduaineid peaks imetamise ajal vältida, siis siin on seitse toiduainet, millest võiks sel perioodil loobuda, kirjutab Allwomenstalk.

Kofeiiniga joogid. Paljud inimesed joovad iga päev jooke, milles on kofeiini – seda leidub nii kohvis, tees kui ka limonaadides. Kofeiiniga joogid mõjuvad beebidele samuti kui täiskasvanutele. Need teevad beebi rahutuks ja tal võib esineda unehäireid. Kui tahad ikkagi imetamise ajal kofeiiniga jooke juua, joo neid väheses koguses päeva jooksul.

Alkohoolsed joogid. Imetamise ajal tasuks hoiduda ka alkohoolsetest jookidest. Kui otsustad söögikorra kõrvale võtta klaasikese veini, tee seda pärast imetamist. Alkoholi tarbimist oleks mõistlik limiteerida ja piirduda vaid ühe joogiga. Alkohoolsed joogid võivad beebi muuta uimaseks ja ta võib magada rohkem kui tavaliselt. Peale selle võivad alkohoolsed joogid põhjustada beebil kaalutõusu.

Küüslauk. Mõne imetava ema jaoks võib küüslauk tekitada ebameeldivaid kõrvalmõjusid. Küüslauk võib muuta nii rinnapiima maitset kui ka lõhna. Kui plaanid süüa midagi, milles on küüslauku, tee seda vähemalt kaks kuni kolm tundi enne imetamist. Mõni imik võib rinnapiimast keelduda, kui tunneb selles küüslaugu maitset.

Pähklid. Üks peamisi toiduaineid, mille vastu beebidel võib allergiline reaktsioon tekkida, on pähklid. Imetamise ajal tasuks pähklitest hoiduda. Kui sa sööd midagi, milles on pähkleid, jälgi, kas lapsel tekib allergiline reaktsioon. Tavalised sümptomid võivad olla lööve, kõhuvalu ja hingeldamine.

Tsitruselised. Tsitrusviljades on palju C-vitamiini, mis on muidu küll väga kasulik, ent imetamise ajal ei pruugi see nii hästi mõjuda. Tsitrusviljad on väga happelised ja võivad lapse kõhtu ärritada. Mõni beebi võib seetõttu oksendama hakata või võib tekkida mähkmelööve. Limiteeri apelsinide, mandariinide, greibi ja sidrunite tarbimist imetamise ajal.

Gaase tekitavad köögiviljad. Paljud naised eelistavad lõunaks süüa salatit, kuid imetav ema võiks vältida neid salateid, milles on gaase tekitavad köögiviljad, näiteks brokoli võib imiku rahutuks muuta ja tema kõhtu ärritada. Imetamise ajal tasub meeles pidada, et kuigi teatud toiduaine ei pruugi sind mõjutada, võib see beebile teisiti mõjuda. Ka ubade söömist tasuks imetamise ajal piirata.

Kõrge elavhõbeda sisaldusega kala. Raseduse ja imetamise ajal tuleks vältida nende kalade söömist, mis sisaldavad palju elavhõbedat. Elavhõbe võib rinnapiimaga beebi organismi jõuda ja tekitada arenguraskusi. Kui sa armastad mereande süüa, eelista näiteks krevette, lõhet ja säga, sest neis on vähem elavhõbedat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles