Ohtlik trend: trimmiv aluspesu rasedatele pole süütu imevahend

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrigeeriv pesu. Pilt on illustreeriv.
Korrigeeriv pesu. Pilt on illustreeriv. Foto: Virge Viertek/Hooaeg

Ons ajad muutunud või on asi teises kultuuriruumis, kuid Suurbritannias on muutunud omaette probleemiks raseduse ajal trimmiva pesu kandmine. Naised tunnevad üha suuremat survet olla sihvakas ka lapseootuse ajal, mistõttu on rasedatele mõeldud korrigeeriva aluspesu müük mitmekordistunud. Pigistav pesu võib aga titale ja naisele liiga teha.

Trimmiv pesu rasedatele on muutunud nii populaarseks, et seda leidub igas suuruses ja igale kehatüübile. Nagu nimetuski ütleb, on selle eesmärgiks varjata koguka keha vormituid osi ja siluda paratamatult tekkivaid voldikesi, kirjutab Daily Mail.

Tuntuim trimmiva pesu tootja Spanx tuli Mama Spanx toodetega Suurbritannias turule 2011. aastal. Müüki on saatnud tohutu edu ning teisedki tuntud brändid (näiteks M&S, Primark ja Debenhams) on tulnud välja samalaadsete toodetega.

Interneti jututubades ja beebiblogides avaldavad tulevased emad suurt heameelt, et saavad end «vorstinahka» tõmmata. Kiidetakse, et trimmiv pesu on üllatavalt toestav, aga ei pigista.

Korrigeeriv aluspesu on paljude naiste salarelv, kuid kas rase naine võib seda endale lubada kõigest parema väljanägemise nimel? Spanxi looja Sara Blakely kinnitab, et trimmiv pesu emadele on mõeldud mugavuse pärast. «Fakt, et neid kandes paistavad pepu ja reied saledamad ja paremas toonuses, on vaid kasulik kõrvalefekt,» argumenteerib USA ärinaine.

Nagu paljudki teised trendid, sai rasedate trimmiva pesu kandmine suurema hoo sisse siis, kui seda hakkasid tegema kuulsused punasel vaibal. Näiteks kiitis tuntud telestaar Amanda Holden tabloidides, et tänu Spanxi pesule sai ta oma rasedust avalikkuse eest varjata lausa kuus kuud.

Kas trimmiv pesu on rasedale kahjulik?

Naistearst Mike Bowen usub, et laps on emaüsas nii hästi kaitstud, et tema tervise kahjustamiseks on vaja midagi palju hullemat kui pigistav aluspesu. Suurbritannia riiklik sünnitusabi fond (NCT) suhtub aga pükstesse suurema ettevaatlikkusega.

«Raseduse ajal ei tohiks mitte mingil moel takistada keha normaalset verevoolu, sest kasvav laps vajab hapnikku, mida ema suurenenud veremaht talle toob,» sõnas NCT nõunik Elizabeth Duff. «Iga naine, kes kaalub sellise toetava pesu ostmist, peaks enne rääkima sellest oma ämmaemandaga.»

Ämmaemand Gail Johnson toob eraldi välja, et lapseootel naisel on trimmivat pesu väga raske seljast ära võtta ja soovitab naistel leppida oma loomuliku kehakujuga. «Rasedal naisel on vaja tavalisest sagedamini tualetis käia, kuid kõik, mis seda takistab, võib suurendada kuseteede infektsiooni riski,» selgitas Johnson ja lisas, et kui raseduse kolmas trimester jääb palavale ajale, võib naine kihilises ja tihedas pesus kergemini üle kuumeneda.

Omaette probleem on aga ka sellest, et iga asi, mis liiga pikalt lihaseid toetab, soodustab lihaste lõtvumist ja nõrgaks jäämist. Füsioterapeut Sammy Margo on oma patsientidel keelanud ilma vastava näidustuste toetava pesu kandmise ja hoiatab, et naised, kes kannavad seda ilma põhjuseta, nõrgestavad nõnda oma tuhara-, kõhu- ja seljalihaseid. «Pärast, kui laps on sündinud, võivad nad end last tõstes ja temaga tegeledes kergesti vigastada,» hoiatab ta.

Omamoodi kummastav on see, et nii paljud naised kannavad raseduse ajal trimmivat pesu, kui tänapäeval on lapseootel naiste rõivavalik nii lai. Stilist Tamara Cincik peab oluliseks küll raseduse ajal toestava rinnahoidja kandmist, sest sel ajal on see rindade järsu suurenemise tõttu hädavajalik. «Ma soovitan rinnahoidja suurust raseduse ajal iga natukese aja tagant kontrollida ja paelu kohendada. Sama ka pärast lapse sündi, imetamise perioodil,» soovitab ta.

Füüsilised muutused raseduse ajal on vältimatud ja loomulikud, perfektse välimuse saavutamise asemel peaks naine vältima pesu ja kingi, milles ta tunneb end ebamugavalt ja usaldama oma sisetunnet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles