Sten Sang: kas ilus naine peabki rumal olema?

Sten Sang
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Sang
Sten Sang Foto: Erakogu

Vaatasin Kanal 2 «Eesti tippmodelli» saadet ning sain paraja ehmatuse osaliseks. Nimelt jätab enamik osalejaist endast mulje kui ajudeta kanadest. Iga lause lõpus ilutseb «oomaigaad» või «täiega!». Kas modelliks pürgijad ongi nii lihtsameelsed või nad etendavad tahtlikult ullikesi?

Möödunud esmaspäeval eetris olnud osas naeris 26-aastane erikülaline modell Aleksei pidevalt puberteetide enesekehtestamise üle. 17-aastane pisikene blond Gerttu läks püha viha täis, kui Aleksei talle poodiumil kõndimisel nõu andis. Neiu suust tuli mingi arusaamatu vastulause, mille kohaselt peab Aleksei oma kriitika endale hoidma ning laskma endast kümme aastat nooremal end korralikult tühjaks rääkida.

Samale vaidlusele lisas vürtsi 16-aastase brüneti Grete sõnavõtt. Neiu leidis, et naised nagu peavad täiega saama ka rääkida ning naisi nagu peab täiega kuulama. Kena-kena, mis muud siia kommentaariks lisada. Oleks siis sellel naisel ka mingit elukogemust ning asjalikku eneseväljendust pakkuda lisaks «oomaigaad, täiega!» korrutamisele.

Neiud jätavad endast sama asjaliku mulje, kui kunagise MTV joonissarja «Beavis & Butthead» peategelased. Ka need noormehed kõkutasid pidevalt tühja koha pealt naerda ning pikkisid kogu aeg vahele: «Yeah, like totally...»

Võrdlesin noorte daamide maailmanägemist oma nooruses nähtu ja kogetuga. Käisin üheksandas klassis millenniumi saabudes ning meile sai osaks uus õppekava ning suured lootused. Meist kasvatati «noored vanad inimesed», kes muretsesid klassikirjandis, kas Keskerakond vähendab lasterahasid või mitte. Just sellise lause pani üks 15-aastane klassiõde oma esseesse kirja. Bioloogia õpetaja tunnistas, et õpetab meile materjali, mida ise omandas alles ülikoolis. Ilmselgelt pani riiklik haridussüsteem meile suuri lootusi ning ajas lati kõrgele. Iseasi muidugi, kui kõrgele see latt edasi jäi. Noorukesi modelle takseerides jään väga kõhklevale seisukohale.

Veel jäi saates teravalt meelde rahvusküsimus. Juba avaosas sai eestlaste suure viha objektiks lõunanaaber lätlane, kes julges konkursil kandideerida. Argumenteeriti saate nimele, milleks on siiski «Eesti Tippmodell», mitte Läti oma. Natukene vaiksemat vihakõnet sai kuulda vene rahvusest neiude aadressil. Seda juba modellimajas elutsedes ning nende sööke kritiseerides. Sel ajal, kui vene naised keetsid suppi, pidid Eesti näitsikud kindlasti kartulit ja liha moorima. Naabrist parem igas asendis!

17-aastane heledapäine Tartu tüdruk Kristiina-Liisa nentis mõrult, et oleks soovinud ka pigem suppi süüa. Küll aga teadvustas neiu endale, kuidas selline ülestõus kaasmaalaste vastu oleks viinud suure tülini eesti keele kõnelejatega. Oleks arvatud, et ta on vene neiudega mestis ning kuulub vaenlaste leeri. Samal ajal tunnistas tüdruk veel, et hindab väga vene naiste täiskasvanulikkust ning asjalikkust.

Just seda, mida jäi eestlastest modelliks pürgijate seas väga vajaka. Nagu täiega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles