Sten Sang: naine, kanna parajaid riideid!

Sten Sang
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Sang.
Sten Sang. Foto: Erakogu.

Sain sõbrannalt kohutava peapesu, kui julgesin sõna võtta naiste kehakaalu ja sobiliku riietuse kohta. Automaatselt tituleeriti mind šovinistiks, seksistiks ja tahumatuks solvajaks. Oma veast ei suuda aga ma siiani aru saada. Mida ma valesti ütlesin?!

Teema hakkas hargnema, kui tänavapildis jäi silma eriliselt liibuvasse kleiti surutud volüümikas neiu. Mainisin oma naistuttavale, kuidas see silma riivas ja muigama pani. Ilmselgelt kleidikandja ise oma möödapanekust teadlik ei olnud ning uskus siiralt, et mida rohkem ümber, seda kaunim. Sõber õigustas liiga kitsasse kleiti kammitsetud kurvikat neiut, kuna ka temal peab olema võimalik kanda saledate riideid. Sõbranna loogika kohaselt jaotub naistemood kaheks: koledad korpulentsete daamide rõivad ning ülikaunid saledate garderoobi esemed.

Edasi vaidlesime teksavaliku üle. Olen kümneid ja kümneid «suurema kondiga» naisi näinud kängitsetuna madala värvliga kitsastesse teksadesse. See, mis teksadest ülespoole üle jääb, on ikka omapärane vaatepilt. Nagu oleks keegi proovinud purki suruda rohkem moosi, kui sinna füüsiliselt iial mahtuda saab. Muidugi hakkab üleajav moos voolama üle kitsa purgi ääre. Samamoodi moonutavad liiga väikesed ja ülimadalad teksad kurvikama neiu keha mitte just kõige esteetilisemaks.

Meie tuline diskussioon jätkus ning tegin sõbrale ettepaneku: läheme koos kinno ja mina panen endale XXS suuruses pluusi selga ning olen uhke enda üle. Muidugi tuli sealt keelduv vastus ning keerutamine, kui kiire tal on ja isegi sõprade jaoks ei jagu aega. Reaalselt sai naine ise ka aru, kui tobe ma sellise sardellina seal tema kõrval kinos välja näeksin. Mingist oma keha üle uhke olemisest poleks juttugi.

Ometi just sellise postituse ta kärmelt oma Facebooki ajavoogu lisas. Postituse fotol ilutses modellimõõdust suurem naine. Juures tekst, mille kohaselt peame olema uhked oma keha üle. Kiirelt lisasin selle ilmselgelt mulle mõeldud viite alla selgitava seisukoha. Nimelt on tõesti igal inimesel õigus olla uhke oma keha üle. Samal ajal kanda ka talle parajat riidesuurust. Kui see postituse fotol poseeriv daam oleks sobiva pesusuuruse asemel selga punnitanud neli numbrit väiksema pesu? Not so pretty at all.

Jäin mõtlema sõbra väite üle, mille kohaselt suurema kehakaaluga naiste rõivad on eranditult koledad. Mingis aspektis isegi nõustuksin temaga, kuna minu jaoks on möödas need ajad, kui suhtlesin vaid XS-suuruses neiudega. Viimases kahes suhtes olen pidanud kurja vaeava nägema, kui naine mind poodi kaasa võtnud on riideid otsima. Just nimelt otsimiseks seda nimetada saabki, mitte ostmiseks. Enamjaolt on alles väga väikesed suurused, mis sobilikud pigem lapsemõõtu inimesele kui täiskasvanud naisele. Tihti lõppevad meie poeskäigud tühjade käte ja meeleheitega.

Tundub, et poepidaja ise ei jaga ka ära - tänapäeva trendi kohaselt ei kõnni tänavapildis ainult mannekeenimõõtu naisterahvad. Suur osa naisi peab poes rõivaid otsides häbi tundma, et ei mahu isegi keskmise suurusega pluusi. Ja ülejäänud valikus on alles veel väiksemad suurused. Mingisse ebamäärasesse kartulikotilaadsesse XXL-suuruses ürpi ei taha aga üks endast lugupidav naine siiski sukelduda.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et mõne naisega ei saa kehakaalust ning sobilikust riietusest ilma tuliselt vaidlemata üldse rääkida. Ilmselt on üldse targem naiste seltskonnas suu selle teema koha pealt väga kinni hoida. Kandku nad siis vapralt edasi neli numbrit väiksemaid riideid ja olgu uhked...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles