Peedi-jogurtidipp Pärsia moodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Kui segada paks jogurt peedi ja õigete maitseainetega, saab mõnusa (dipi)kastme, soovitab Nami-Nami toiduportaali eestvedaja Pille Petersoo.

Borani on Iraanis populaarne jogurtiroog, mida võib valmistada köögiviljade (nt baklažaan, peet, spinat) või seentega. Et meie poelettidel on korralik paks jogurt, milles lusikas püsti seisab, üha kättesaadavam, soovitangi valmistada peetidest üht maitsvat eksootilist rooga. Peedi-borani on universaalne: sobib hästi grillitud või praetud kalafilee, ahjulamba või kanaliha lisandiks, aga ka suupistelauale. Vedelama jogurti või kefiiriga võib proovida sama retsepti järgi teha külmsuppi.

Peedi-borani

  • 500 g peeti
  • 400 g paksu jogurtit (nt Saare)
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,5 tl soola
  • näpuotsaga suhkrut
  • kimp värsket tilli
  • musta pipart
  • soovi korral lusikatäis veiniäädikat.
  • garneeringuks: 100–150 g fetajuustu, paar lusikatäit kreeka pähkleid, veidi mustköömneid (ei ole kohustuslik!).

Kui soovid paksemat dipikastet, pane jogurt tunnikeseks kahekordse märja marliga kaetud sõelale nõrguma.

Keeda peedid pehmeks (selleks kulub umbes tund, olenevalt peetide suurusest). Kurna hoolega, jahuta ja koori, siis lõika parajateks tükkideks. Pane peeditükid köögikombaini ja püreesta. Lisa jogurt, oliiviõli, küüslauk ja suhkur ning töötle ühtlaseks. Tõsta peedipüree kaussi, sega juurde hakitud till. Maitsesta soola-pipraga, vajadusel lisa sorts äädikat. Puista peale fetajuust ja hakitud pähklid, soovi korral silmailuks ka mõned mustköömned.

NIPP: Kui soovid eriti hõrku tulemust, kasuta röstitud peete. Kui sul on aga väga kiire, kasuta vaakumpakendis müüdavat riivitud keedupeeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles