Kümme toitu, mida ei tohiks enne magamaminekut kunagi süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapsas.
Kapsas. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Kõik teavad, et vahetult enne uinumist ei tohiks süüa. Pärast rasket päeva vajame puhkust, samuti vajab seda seedesüsteem. Pealegi võivad rasvased toidud hilisõhtul tekitada kõrvetisi.

Kui sa aga oled päeva jooksul liiga vähe söönud ja oled näljane, siis söö midagi kerget ja tee seda vähemalt paar tundi enne voodisseminekut. Alljärgnevad kümme toitu nende kergete einete hulka ei kuulu, teatab healthierfoods.com.

Makaronid

Kindlasti väldi hilisõhtul makaronide söömist. Need saavad küll kiiresti valmis, kuid ära unusta, et makaronides on palju süsivesikuid, mis magamise ajal sinu puusad laiemaks teevad.

Pitsa

Kellele ei meeldiks rammus ja mahlane pitsa? Kahtlemata pole see kerge eine, mida võiks enne magamaminekut nosida. See mõjub seedesüsteemile halvasti ega lase öösel puhata. Pitsa on tavaliselt väga rasvane ja enamasti on selles koostisosi, mis on üsna happelised. Seega tekitab see kõrvetisi.

Kommid

Oled see, mis sööd, kuid kas sa teadsid, et toit mõjutab ka unenägusid? Sa ei pruugi sööki otseselt unes näha, kuid väga rasvased ja suhkrurikkad toidud (eriti kommid) võivad tekitada õudusunenägusid. Kui tahad rahulikku ööund, siis väldi kaloripomme ja tee endale õhtul näiteks kaerahelbeputru.

Punane liha

Liha söömises pole iseenesest midagi halba, kuid ära tee seda hilja õhtul enne uinumist. See ei lase sul rahulikult magada.

Šokolaad

Tume šokolaad teeb ajule head, turgutades mälu. Kui sa sööd seda aga enne uinumist, talletub see kehas rasvadena, sest organism puhkab. Tükikesest poleks midagi, kuid enamik ei suuda vaid ühe tükiga piirduda. Tumedas šokolaadis on lisaks kofeiini, mis mõjub ergutavalt ega lase rahulikult magada.

Aedviljad

Kahtlemata on aedviljad väga hea toit ja neid peab sööma, kuid mitte enne magamaminekut. Sibulas, spargelkapsas ja kapsas on palju lahustumatuid kiudaineid, mis täidavad kõhu pikaks ajaks. Kui sul on dieet, siis on neid just päeva ajal hea süüa, et kauem vastu pidada. Õhtul aga liiguvad kiudained seedesüsteemis väga aeglaselt ja nagu sa ka aimad, tekitavad puhitusi.

Alkohol

Alkohol on uneröövel, mis paneb sind öösel higistama ja tekitab veepuudust. Seetõttu võid öösel korduvalt üles ärgata. Eriti vein on kalorirohke ja seda juues võib uni liiga lühikeseks jääda.

Juustuburger

Just nagu teisigi väga kaloririkkaid toitusid, tuleks enne magamaminekut hoiduda ka burgerite söömisest, sest need tekitavad kõrvetisi.

Tšillikaste

Tšilli on väga tervislik, kui seda teatud toiduainetega segada. Ära söö aga tšillikastet, kui kavatsed varsti magama minna. Selles kõrge kalorlusega toidus on palju valke ja aeglaselt lagunevaid süsivesikuid.

Snäkid ja kartulikrõpsud

Töödeldud snäkke ei tasu üldse süüa, õhtuti tuleks neid iseäranis vältida. Neis on ohtralt naatriumglutamaate, mida seostatakse erinevate unehäiretega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles