Uuring: naiste viljakusprobleemid on ajaga hoopis vähenenud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi viljakuskliinikute üha kasvav klientuur võiks tähendada seda, et neid inimesi, kel on probleeme laste saamisega, on üha rohkem, ütleb värske Ameerika uuring, et sealsete abielupaaride viljakus on hoopis pisut paranenud.

Umbes 6 protsendil alla 45-aastastest naistest ei õnnestunud aasta jooksul pärast rasestumisvastaste vahendite kasutamise lõpetamist rasestuda. Veel kolmkümmend aastat tagasi oli see näitaja 9 protsenti, kirjutab Huffington Post.

Samas on viljakusravi saavate naiste arv kahekordistunud, kuid asjatundjate sõnul on põhjustatud eelkõige sellest, et üha enam naisi soovib saada lapsi alles kolmekümnendate aastate lõpus või hiljemgi, kuid selleks ajaks hakkab naiste viljakus langema.

Uuringu autor Anjani Chandra selgitab, et üldine naiste viljakus pole vastupidiselt levinud arvamusele sugugi halvenenud, vaid muutunud on iga, mil naised lapsi saada soovivad.

Kolmapäeval avaldatud uuring vaatles abielunaiste viljakust, uuringus osales 12 000 naist ja enam kui 10 000 meest vanuses 15-44 eluaastat. Uuringus ei vaadeldud põhjuseid, miks paar lapsi ei saanud ning ei määratud ära ka seda, kas põhjuseks oli naise või mehe viljatus. Samuti ei võtnud nad arvesse rasedusi, mis katkesid või lõppesid nurisünnitusega. 2006.-2010. aastate vahemikus tehtud uuringu tulemusi võrreldi nelja sarnase uuringuga, mis viidi läbi alates 1982. aastast.

Chandra ütleb, et kuigi sarnaseid uuringuid sarnaste lõpptulemustega on juba aastaid tehtud, kuid neist hoolimata usuvad inimesed mingil põhjusel ikka, et viljakus on langenud. Uurijad ei oska öelda, mis on peamiseks languse põhjuseks, kuid peavad tõenäoliseks, et see on seotud ka sellega, et rasestumisvastaseid vahendeid kasutavate paaride arv on 53 protsendi pealt tõusnud 57 protsendi peale, seega on vähenenud last soovivate paaride arv ning see mõjutab ka uuringu valimit.

Uuring ei avastanud erinevusi valgete, mustanahaliste või hispaanlannade viljakuses. Samuti ei olnud nende vahel erinevusi hariduse või sissetuleku osas. 20-30-aastaste naiste seas polnud viljakus probleemiks, enamasti ei olnud õnnestunud rasestuda naistel, kes 30-40-aastased.

Kuid muutunud on see, et rasestumisprobleemidega inimestel on nüüd võimalus pöörduda vastavate raviasutuste poole, et saada viljakusravi või viia läbi katseklaasiviljastamine. Sellised võimalused on inimestele kättesaadavaks muutunud alles viimase 10 aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles