Restoranisoovitusi neile, kel kõht on tühi

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinistu Rannaresto Lahemaal
Viinistu Rannaresto Lahemaal Foto: Erakogu

Kus saab süüa? Ja mis veel tähtsam – hästi süüa. Allpool mõned vihjed Eestis ringirändajale-suvitajale, millistesse uutesse, uuenduskuuri läbinud või jupp aega tegutsenud, kuid paljudele veel avastamata söögikohtadesse sisse põigata.

Gusto Hirvepargi veerel Tallinnas

Balti jaama lähistelt Hirvepargi serva, kunagisse limonaadi- ja kommikioskisse kolinud pisike restoran jätkab endises vaimus, mis tähendab segu perenaise Anu Laane suurest lemmikust, itaaliapärasest köögist ja kodusematest paladest, olgu need või kuulsad lihapirukad.

Endiselt on söögikaardil südalinna restorani kohta soodsad hinnad,

4 euro ringi jäävad päevapakkumised. Ning nagu enne, saab nende enda suitsutatud lõhest salatit värske kartuli, muna ja sinepikastmega.

Arvukalt plusspunkte annab väike terrass, kus pärast pargitiiru kohvi või veini rüübata.


Viinistu Rannaresto Lahemaal

Päike, kerge meretuul ning värskelt püütud ja suitsuahjust tulnud kala – mida üks linnast tulnud suvitajahing ühelt rannarahva köögile pühendunud söögikohalt veel võiks tahta?

Olgu, lisaks sellele, mida kohalikud kalamehed üle päeva restorani praadimiseks või suitsutamiseks toovad (enamjaolt lest, ahven ja siig), saab ka nostalgilist külmsuppi Suvi, lambakotletti adžikaga, küülikukoiba, mustikakooki.

Üks hitte on krõbedaks praetud kiisa­filee, mis Viinistu kokkade käe all on end rämpskala staatusest täiesti vabaks rabelenud.

Palju austajaid on ka rohkes võis ja veinis hautatud angerjapajal, kuigi seda ei pruugi iga päev söögikaardil olla – kogu menüü ongi muutlik, sõltudes sellest, mida head-paremat köök kätte saab. Eelroogade hinnad hoitakse 5, pearoad 10 euro ligi.


Meie Küla Eitede kodukohvik Raudoja kõrtsis Tallinna poolt Piibe maantee 18. kilomeetril

Ka muheda-laheda meele ja käega kunstniku Ave Nahkuri talus saab sel suvel süüa – neljapäevast pühapäevani, kella 10–20, nii õuel kui ka toas.

Menüü, mis pidevalt muutub, on kodune: värske kartul kodu­juustu-heeringa kastmega, pannkoogid metsamarjade ja kohupiima või hakkliha, juustu ja seentega. Lisaks veel majakook – viimati mahlakas rabarberikook vahukoore ja metsamarjadega.

Hinnakiri kuulutab, et toitude eest tuleb välja käia 2–4 eurot.


Hapsal Dietrich Haapsalus

See õdus, eestiaegse õhustiku ja lilleklumbilise terrassiga kohvik on Müüriäärte ja Annide kõrval Haapsalu peatänava värskeim tõmbenumber.

Tänane pererahvas jätkab jõudumööda enne teist ilmasõda Dietrichite perele kuulunud kohviku ja imeheade küpsetistega hiilanud pagari Paul Dietrichi lugu.

Igatahes on koogilett muljetavaldav ja teiste ahvatluste kõrval edvistab suussulav Pavlova. Köök panustab klassikale, leidub nii hõrku õrnsoolalõhet värske kartuli ja karulaugu­majoneesiga kui ka vürtsikaid krevette, samuti salateid, päeva pastat ja risotot.

Roogade hinnad jäävad valdavalt 4–12 euro kanti. Et koht on popp, ärge heituge, kui peate toitu kauem ootama – tõenäoliselt hoiatavad lahked teenindajad teid sellest vajadusel ka ette.


Fellin Viljandis

Kes astub sisse selle Viljandi keskpunktis asuva skandinaavialikult heleda kohviku-restorani sinisest uksest, peab möönma, et siingi hinnatakse kõrgelt kooslust hooajalisusest, omamaistest saadustest ja maailma maitsetest. Muu hulgas tähendab see, et praegu võite tellida värsket kartulit kukeseenekastmega ja et lamba­liha tuleb kohviku omaniku Merit Berzini karjast.

Suvestaaride hulka kuuluvadki lisaks külmale peedisupile ning kohakalale lambakotletid praekartulite, köögiviljade ja mündi-jogurtikastmega. Maiasmokkasid hullutatakse aga mahlaka tiramisu ja vaarika-beseerulliga.

Söökide hinnad jäävad 3–9,50 euro vahele. Ilusa ilmaga võib veinitada-kohvitada-uneleda ka terrassil.


Ku-Kuu Kuressaare Kuursaalis

Sundimatu meeleoluga restoran on justkui üles äratatud uinuv kaunitar ja üks linna magneteid: vaatamata sellele, et koos õuelaudadega mahub sinna paarsada külalist, võiks targu enesele koha enne reserveerida. Seda enam, et kuursaal on tänavu üle 30 suvekontserdi toimumiskohaks.  

Söögikaart teeb kummarduse kohalikule toorainele – leidub värskelt püütud lesta, räime, ahvenat, haugi ja siiga. See, et lähikonna looduse annid on aukohal, kajastub ka menüüs, kus seda rõhutab vastav märk. Kuivatatud Liivi lahe tint ja saiakrõbuskid, värske köögiviljasalat Muhu Jõe talust, võilillemeega küpsetatud kitsejuust ...

On ka parti ja lammast ning taimetoitlastele meelepärast, näiteks baklažaani-Napoleoni – viimasest koorub välja peakokk Toomas Leedu kirg siduda saaremaist Prantsuse kokakunsti tarkustega. Toitude hinnaklass jääb 3–14 euro ringi.


Ööbiku Gastronoomiatalu pop-up-restoran Kuimetsas Raplamaal

Lõpuks ometi on võimalik süüa Ööbiku talus, kus nimekad oma ala profid, kokk Ants Uustalu ja kondiiter Kertu Lukas avasid pop-up-restorani.

Vana kuuri all pakutakse viiekäigulisi õhtusööke, kus taldriku tähtedeks on kohalike talunike saadused ja metsa­annid. Pearoog, olgu see metssea- või lambalihast, küpsetatakse enamasti maa-aluses ahjus. Ent saab ka marineeritud angersäga, hapupiimapannkooke kohu­piimast jäätisega ja imehäid muraka- või vaarika-piparmündi makroone. Ning veinikaardil on üksnes orgaanilised joogid.

Korraga mahub sööma kuni 20 inimest, ühele sööjale läheb viis käiku maksma 33 eurot, külalistevabad hoitakse esmaspäev ja teisipäev – loomulikult tuleb enne kohad broneerida.


Kuhu veel minna:

City Marina Admiraliteedi basseini ääres Tallinnas

Kalarestoran võrratu vaatega jahisadamale ja merele. Kui on soe tuulevaikne ilm, võib sisse pugeda kahtlus, et kas ma ikka olen Eesti põhjarannikul ... Sama võib juhtuda, kui maitsete peakoka Jörgen Kohali kalaroogi – tundub, et tal on neile erilist annet ja mängus võib olla ka tema deviis, mis kõlab, et värske kala ei vaja ülemäära töötlemist ega ka maitsestamist.

Kalakohvik Hõbekala Kalanas Hiiumaal

Idüllilisele kiviklibusele rannale rajatud avatud köögiga suveterrassil saab kõike seda, mida meri, mets ja aed parasjagu annavad. Läinud nädalal pakuti suitsulesta, kalaseljankat, suitsukalapirukat köögiviljadega, rabarberikooki.

Kodukohvik Tillu Põlvas

Mõnusad kodused toidud – näiteks ahjuliha mustikakastmega, hakkliha-kapsapada, soe salat vutimaksaga. Pluss värsked saiad ja koogid.  

Restoran Roheline Ait Raplas

Koht, mis julges kevadel pakkuda salatiks naati ja nurmenukku ning kus valget suhkrut ei anta. See-eest leidub värskelt pressitud mahlu, Pirgu forelli, Kalamatsi kitsejuustu, omatehtud kookosejäätist.

Katariina kohvik Võrus

Suurepärased kohapeal küpsetatud saiad ja koogid ning muidugi ka rammusad pitsad. Samuti pakutakse suppi ja salatit.

Kohvik Nullpunkt Pärnus

Endla teatri näitleja Ahti Puuderselli suveettevõtmine Lastepargi paviljonis – antakse suppi, ahjusooje pirukaid, koduse moega praade.

Teeristi kohvik Paslepas Läänemaal

Endisesse hobusetalli rajatud kohas on rõhk ausatel ja imemaitsvatel küpsetistel – kohupiima-vahukoore täidisega tuuletaskutel vähemasti pealinnas vastast pole. Ent saab ka suutäie soolast: kartulisalatit, pastat, kiluvõileiba munaga, lahtist pirukat salatiga. Uksed on lahti kolmapäevast pühapäevani kella 17–21.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles