ERKI Moeshow võitja garderoobis kohtub uus ja trendikas vana ja ajatuga

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must ja erksad värvid: Marin Sild igapäevariides – sinine kampsun ema riidekapist, teksašortsid Terranovast, nõukaaegsed saapad sugulaselt, kaabu H&Mist, ridikül Jucocute.
Must ja erksad värvid: Marin Sild igapäevariides – sinine kampsun ema riidekapist, teksašortsid Terranovast, nõukaaegsed saapad sugulaselt, kaabu H&Mist, ridikül Jucocute. Foto: Andres Haabu

Äsja ERKI moeshow’l noore moelooja stipendiumi võitnud Marin Sild armastab oma garderoobis segada uut ja trendikat vana ja ajatuga.

Vabakutseline moekunstnik ja fotograaf Marin Sild vaimustas ERKI moeshow’ moespetside žüriid oma rokilikku hõngu kollektsiooniga «Kuu heledam pool» sedavõrd, et just talle ulatati Absoluti noore disaineri stipendium, mis lubab tal valida enesele nõuandjaks moementori ja teha siis uus kollektsioon Tallinna moenädalale.

«Ta tõi lavale armeetäie testosterooni ja energiat, mis oli stiliseeritud tugevaks tervikuks,» iseloomustab žürii liige Anu Kikas Silla meestele mõeldud, kuid sama hästi ka naistele sobivaid rõivaid.

Marin Silla riidekapi sisu on sama inspireeriv ja energiline kui tema loomingki, kus on miksitud nii rokki kui ka romantikat. Riidepuudelt vaatab vastu mõni juba teismeliseeas second hand’ist soetatud nukulik kleit, õige mitu ajatut väikest musta kleiti, Eesti moekunstnike värvikas looming, trendikad teksašortsid, rokilik nahktagi, leopardimustrilised kokkuvolditavad prillid, roosad lillepärjad ... Kõige krooniks must H&Mi kaabu. «Sellest on viimastel aegadel saanud vaat et mu firmamärk,» naerab moelooja.

Palju musta
«Mulle meeldib kanda musta, mida enamasti kombineerin erksat tooni või suurte kuldsete lisanditega, olgu need jalanõud, kotid, ehted. Või siis kannan musta kärtsude riietega, kampsunite või retuusidega. Ehkki armastan ka pastelseid värve, beebi- ja vanaroosat ning mündirohelist, domineerivad mu riidekapis siiski must ja kirkad värvid.»

Trend ja vintage üheskoos
«Mu garderoobi raudvaraks on ajatud riided, mida sobitan hetketrendide ja vintage’iga.
Mulle meeldivad vanad asjad, millel on lugu. See lisab neile väärtust ja hoian neid väga.

Ka mul on palju rõivaid ja aksessuaare, mis on oma aega kaua oodanud ja mida kannan alles nüüd, näiteks üks lilleline kleit, mille sain Rakvere second hand’ist, kui olin alles 15, ning asju, mis veel õiget hetke ootavad. Ja kui varem värskendasin oma stiili second hand’i kaubaga, siis nüüd on sellele lisandunud vintage-poed, kust saab osta uut ajaloolise väärtusega vana.  

Muidugi ei saa minagi trendidest mööda. Need mõjutavad meid kõiki ainuüksi sellega, et poeletilt riideid soetades kannad paratamatult seda, mis on parasjagu moes. Ent kust saavad trendiloojad inspiratsiooni? Kõige rohkem ikka tänavalt! Nii et trendi tuleb püüda ise luua, mitte alati seda järgida.»

Stiil tuju järgi
«Võin olla nii minimalist kui ka maksimalist, rokilik või romantiline. Olenevalt tujust. Ent mu riietumisstiilis on ka natuke hipit ja veidike hipsterit.

Varem olin n-ö emotsiooniostja, kuid mida aeg edasi, seda rohkem kaalun, et kas mul ikka on üht või teist vaja. Pealegi ei raatsi ma vanematest asjadest kergekäeliselt loobuda, sest neid on teinekord hea ka töiselt stilistikas kasutada.»

Vastupandamatu istuvus
«Ma ei kujuta end kandmas midagi, mis mulle kohe üldse ei sobi – lohvakad ja suured rõivad näiteks. Muu istub tavaliselt hästi. Rõiva muudabki mulle vastupandamatuks see, kui tekib tunne, et see on justkui selga valatud: istub mugavalt ja näeb suurepärane välja.»

Musta kleidi sõltuvus
«Mu suurimaks moenõrkuseks on mustad kleidid, väike must sealhulgas – nendeta ei kujuta ma oma garderoobi ette. Praegu on neid seitse ja esialgu ehk piisab. Ka igat sorti päikeseprille ja värvilisi jalanõusid on ajaga palju kogunenud.»

Pärliks pärlid
«Erilisteks aareteks on pärlkõrvarõngad, mis on mu peres olnud kaua ja mida nüüd kannan mina. Samuti pärltikandiga ridikül, mis kuulus kunagi mu vanaonu naisele.
Mu riidekapis on suur osa ka Eesti moekunstnike loomingul. Armastan Jucocute’i kotte ja Kirill Safonovi rõivaid.»

Moelised lemmikud

Film: mulle meeldib filmides ajas tagasi rännata. Kostüümidraamad ja muinasjutufilmid on inspireerivad. Lemmikuteks Tim Burtoni filmid, näiteks «Edward Käärkäsi».

Linn: Barcelona on mõjutanud mind kooliajast peale – voolujooneline Gaudi arhitektuur ja Dali sürrealistlik unenägudemaailm. Ka Santorini saar Kreekas võlub mind oma nukulikkusega. Ning sealne valge-sinise kooslus on äärmiselt kaunis ja rahustav.

(Moe)fotograafid ja ajastud: mind inspireerivad Tim Walker, Mario Testino, Jamie Nelson, David LaChapelle. Ajastutest on mu lemmik 18. sajand ja rokokoo, lisaks 50ndad.

Moekunstnikud ja -brändid: meeldivad tüdrukulik Miu Miu ja maskuliinne Alexander Wang, samuti Alexander McQueeni ja Viktor & Rolfi fantaasiaküllus.

Kolm stiilitarkust

•    Riietumisel annab parima tulemuse, kui lähtud kehatüübi eripärast.

•    Klassika töötab alati, näiteks must ja valge, kostüümid, väike must kleit. Täiusta seda omapäraste aksessuaaridega.

•    Ela tänases hetkes, see on stiilide kompott. Kanna seda, mis teeb sind ilusaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles