Lapsesuu: lõbusad ütlemised, vol 1

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seoses emadepäevaga kutsusime lugejaid üles saatma meile naljakaid lauseid, mida nad oma laste suust on kuulnud. Kirju tuli niivõrd palju, et avaldame parimad kirjad mitmes osas. Esimesed lõbusad ütlemised on teie ees.

«Emme, kui piimahambad ära tulevad, kas siis tulevad juustuhambad?» (Jasper, 3-aastane)

***

Ema ärkas hommikul üles ja lapsed voodi oli tühi. Vaatas voodi ja teki alla, hüüdis nimepidi, aga vastust ei tulnud. Otsis kogu elamise läbi, aga last üles ei leia. Lõpuks leidis ema lapse tualetist istumast ja küsis üllatunult, et mida laps seal teeb?
«Kui üks inimene istub vetsus, siis teine inimene ei tule ja ei küsi, mis siin teed,» vastas laps pahaselt (Kirke, 3- või 4-aastane)

***

Issi küsib lapselt pärast pikka päeva diivanil istudes: «Juss, kas sa magad?»
Juss: «Ma ei maga, mul silmad puhkavad.» (Juss, 5-aastane)

***

Pisipreili kiitleb vanaisale külla tulnud sõprade ees, kui hästi ta ujuda oskab. Üks onu siis uurib neiult, et kuidas sa ujud, konna või koera? Preili vaatab uskumatu näoga onule pikalt otsa ja vastab: «Ise sa võib-olla ujud nagu konn, mina ujun ikka nagu inimene.» (Marelle, 3-aastane)

***

Tüdruk küsib emalt, et kust lapsed tulevad. Ema vastab seepeale, et kurg toob.
Seejärel küsis preili tõsisel häälel: «Kas tädi Maril oli väga valus, kui kurg nokaga kõhtu lõi?» (Anette, 5-aastane)

***

Umbes 3-aastane poeg küsis vanematelt viidates oma viis aastat vanemale vennale: «Eks ju mina olen uuem?» Poeg on nüüdseks juba 18-aastane, kuid vanemad kutsuvad teda ikka «uuemaks».

***

«Emme, sina saad rikkaks, mina tean! Ja kui ei saa, siis ma ehitan sulle suure maja.» (poeg 3-aastaselt)
«Emme, ma saan suureks, siis ma võtan su naiseks!» (poeg umbes 4- või 5-aastaselt)

***

Aastaid tagasi oli periood, kui üksteise järel surid endise Nõukogude Liidu tähtsad riigiisad. Televiisorist näidati hommikust õhtuni balletti ja lasti sümfoonilist muusikat, aga lapsed ootasid oma igaõhtuseid multikaid. Sai siis räägitud, et riigijuht on surnud ja lastesaateid ei näidata. Selle jutu peale küsis sel ajal 5-aastane Kaupo: «Kas siis riigijuhid näitavadki lastele multikaid, et kui nad ära surevad, siis pole, kes näitab?»

***

Pere ostis koju mikrouuni, et esimene koolilaps saaks omale toidu lihtsamalt soojaks teha. Väga populaarseks muutusid uunis tehtud juustusaiad. Pere pesamuna, 5-aastane Marelle, nõuab nüüd pea iga päev «uunitud» saiu. «Uunitud» saiu tohib aga teha ainult seenteta saiaga. Tegelikult mõtleb plikatirts seemneteta saia, kuid sõna ei taha mingil põhjusel külge jääda.

***

«Emme, vaata, papagoi!» kilkab 4-aastane Kennet viidates tänaval sinise tutimütsiga tädile.
*
Ema rääkis lapsele, et läheme ühele sõbrale külla, millepeale Kennet küsis, kas sõbral laps on. Ema vastas, et ei ole. Seejärel arvas Kennet, et võiks sõbrale ühe lapse ju viia. Ema küsis vastu, et kust nad selle lapse võtavad. Kennet vastas, et poest, aga väikse mõttepausi järel leidis, et ega riiuli pealt vist ikka lapsi ei saa.
*
Kennet räägib emale, et tahaks kodulooma. Ema vastab talle, et neil on ju kass kodus. Poiss jääb seepeale mõttesse ja ütleb, et hoopis lindu tahaks. Ema uurib, et millist lindu. Kennetilt tuleb vastuseks, et rasvatihast. Ema uurib edasi, et kuhu poiss selle rasvatihase siis paneks. Kennet vastab, et lae alla puuri, ise paneb!

***

5-aastane Karola sõi pulgajäätist ja kui jäätis sai otsa, jätkas tüdruk pulga mälumist. Ema ütles talle, et viskaks selle pulga ära, seal pole ju midagi enam küljes. Selle peale vastas preili: «Ei saa, see on minu mälupulk!»

***

«Kas see on emane, isane, õdene või pojane kurg?» (3-aastane Andris pesas seisvat toonekurge vaadates)
*
4-aastane Andra-Liisa otsustas õhtul jonnima hakata. Ema püüdis last korrale kutsuda päkapikkudega, öeldes, et viimased piiluvad ja näevad, et tüdruk pole hea laps ega too siis sussi sisse üllatust.
Andra vastas emale jonnides: «Mind ei huvita need väikesed vanamehed!»
*
3-aastane Rihand hiilib toas ringi harjavars püssikombel käes. Isa küsib poisilt: «Mis teed?»
«Püssin kitse,» tuleb vastuseks.

***

Raido (5-aastane): «Piia, miks sul prillid on?»
Piia: «Ma vaatasin väiksena liiga palju telekat ja lugesin pimedas raamatut.»
Raido (pärast mõttepausi): «Piia, aga kas ma raadiot tohin pimedas kuulata?»

***

Raido, Kaur, Külli ja Mia mängivad, et tantsivad ballil.
Külli (4-aastane): «Mina võtan nüüd Raido tantsima.» Raido on kohe kenasti nõus.
Mia (4-aastane): «Kaur, tule tantsima, no tule nüüd!»
Kaur (4-aastane): «Oota, prints peab vahel puhkama ka!»

***

Üks naine juhtus poes kassa järjekorras pealt kuulma pisikese plikatirtsu ja tema ema vestlust. Tüdruk tahtis, et ema ostaks kommi, aga ema ütles selle peale, et tal pole raha. Seejärel soovitas tüdruk, et ema küsiks raha issilt. Ema vastas, et issil pole ka raha.
«Siis pead mulle uue issi muretsema,» teatas plikatirts, kes võis umbes 4- või 5-aastane olla.

***

5-aastane Luis sõidab talvel vanematega mööda käänulist metsateed. Luisi huvitab, et miks auto nii aeglaselt sõidab. Ema selgitab poisile, et tee läheb sinka-vonka. Pärast mõnesekundilist pausi küsib Luis: «Kas sink on paremal ja vonk vasakul?»
*
«Ma ei ole paharet, ma olen hearet!» (Luis, 4-aastaselt)
*
Väikese Luisi sõnaseletusi:

  • hobune tiiger - sebra (3-aastaselt)
  • ollus - jogurtijook Hellus (3-aastaselt)
  • lörtsikellukesed - märtsikellukesed (4-aastaselt)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles