Soome nimetati parimaks maaks, kus ema olla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema lapsega.
Ema lapsega. Foto: SCANPIX

Organisatsioon Save the Children tänavusest võrdlusest selgus, et Soomes on kõige parem ema olla.

Ülemaailmne emade olukorra aruanne, milles võrreldi seda, kui palju või vähe emadust toetatakse, avaldati enne emadepäeva. Viis võtmetegurit võrdluses on sissetulek, haridus, naiste poliitiline esindatus ning nii naise kui lapse ellujäämisvõimalus. Omavahel võrreldi 186 riiki, mille seas osutusid parimaks Põhjamaad. Viimasele kohale jäi Kongo demokraatlik vabariik, vahendab yle.fi.

Möödunud aastal jäi Soome samas võrdluses kuuendale kohale, esikohal oli Norra ning viimasel Nigeeria. Save the Children Soome kommunikatsioonijuht Carita Päivänen ütles, et Soome tõus edetabelis oli tingitud mõõdikute muutusest.

Raporti tarvis uuriti esmakordselt ka seda, kui suure tõenäosusega elab vastsündinu üle oma esimese elupäeva. Igal aastal sureb umbes miljon imikut esimesel päeval pärast sündi. Sahara-taguses Aafrikas on esimese päeva ellujäämisvõimalused viimase kahekümne aastaga langenud. Laps, kes seal sünnib, sureb seitse korda suurema tõenäosusega esimese päeva jooksul kui imik, kes näeb ilmavalgust mõnes tööstusriigis.

Eesti jäi raportis 21. kohale. On tähelepanuväärne, et 22. kohal on Kanada ja alles 23. Ühendkuningriigid. Ameerika Ühendriikides (30. kohal) on raporti järgi kaks korda suurem suremusrisk kui teistes tööstusriikides.

Raportiga saab lähemalt tutvuda SIIN!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles