Külluslikud ahjuoad tomatikastmes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Nami-Nami toiduportaali perenaine Pille Petersoo soovitab Kreekast pärit ahjuvormi, kus peategelasteks hiidoad ja tomatikaste.

See ahjuvorm sobib imehästi nii iseseisvaks taimetoiduks kui ka lisandiks liha kõrvale. Roog saab kõige mõnusam, kui kasutada suuri valgeid ube (nn hiidube, poodides on saada nt Palirria ja Garrido kaubamärgiga hiidoad soolvees), aga sobivad ka teised valged konserv- või kuivatatud oad. Siin antud kogusest saad suure vormitäie ahjurooga. Juustusõbrad võivad peale pudistada veidi fetajuustu.

Ahjus küpsetatud oad tomatikastmes

•    400 g kuivatatud hiidube või 3 x 400 g purki konservitud ube

•    3 sl oliiviõli

•    1 hakitud suur sibul

•    2 hakitud küüslauguküünt

•    2 sl kontsentreeritud tomatipastat

•    800 g konservitud purustatud tomateid (2 x 400 g purki)

•    1 sl mett

•    1 sl kuivatatud punet

•    paar näpuotsatäit kaneeli

•    soola ja musta pipart

•    2–3 sl hakitud peterselli

Kui kasutad kuivatatud ube, leota neid üleöö rohkes külmas vees. Nõruta, loputa ja pane suurde potti värske veega. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel umbes 50 minutit, kuni oad on parajalt pehmed, aga mitte pudrused. Nõruta ja pane kõrvale. Kui kasutad konservube, nõruta need suurel sõelal ja loputa puhta külma vee all.

Kuumuta ahi 180 °C. Kuumuta oliiviõli suurel pannil, lisa hakitud sibul ja kuumuta keskmisel kuumusel mõni minut. Lisa küüslauk ja prae veel 2-3 minutit, kuni sibul on pehme, aga mitte pruunistunud. Lisa tomatipüree, kuumuta minut. Lisa ülejäänud ained (v.a oad), lase 2–3 minutit podiseda. Maitsesta, siis sega juurde oad.

Pane suurde ahjuvormi ja küpseta ahjus umbes tund aega (ära sega), kuni oad on pehmed ja maitsestunud ning kaste paksenenud. Lase jahtuda, puista üle hakitud peterselliga ja nirista peale veidi oliiviõli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles