Kanada ajaleht: maailma parim koht lapse sünnitamiseks on Eesti

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

The Globe and Mail analüüsis statistika põhjal, kus on naisel maailmas kõige parem elada. Näiteks leiti, et Rwandas on parlamendis rohkem naisi kui mehi ja kõige turvalisem koht, kus lapsi sünnitada, on meie armas kodumaa - Eesti.

Kõige paremaks riigiks, kus naisel on hea elada, nimetati Island, sest seal on kõige vähem soolist ebavõrdsust. Islandile järgnevad Soome, Norra ja Rootsi. Väikseim palgalõhe on aga Egiptuses – kui mees teenib dollari, siis naine sellega võrreldes 82 senti. Kõige rohkem naispoliitikuid on Rwandas ja kõige kauem elavad naised Jaapanis (keskmine naiste eluiga on 87 aastat). Näiteks Afganistanis ei näe keskmine naine oma 50ndatki sünnipäeva.

Eesti osutus selle analüüsi põhjal naistele parimaks paigaks kahe näitaja järgi. Esiteks on Eestis kõige parem olla naissoost insener. Maailma majandusfoorumi andmetel on meil märkimisväärsed õppemaksusoodustused, et meelitada keskkoolilõpetajaid tehnilistele erialadele ning naissoost spetsialiste ja tehnilisi töötajad on rohkem kui meessoost (68 protsenti vs 32 protsenti).

Oluline on ka see, et CIA maailma faktiraamatu põhjal on Eestis kõige turvalisem sünnitada. Emade suremus raseduse, sünnituse ja sünnitusjärgse perioodi (42 päeva) ajal on kaks surma 100 000 sünni kohta.

Lisaks on analüüsis välja toodud, et üksikema on kõige parem olla Norras, sest neil on võrreldes teiste riikide üksikemadega kõige parem elukvaliteet. Kõige kauem on naised vallalised Prantsuse Polüneesias – keskmine vanus abielludes on 33. Kõige vähem koduvägivalda esineb Gruusias, elu jooksul kogeb seksuaalset või füüsilist vägivalda 5 protsenti naistest. Seevastu Etioopias on naistevastase vägivalla protsent šokeerivalt kõrge – 71 protsenti naistest kogeb elu jooksul füüsilist või seksuaalset vägivalda.

Naissoost Nobeli laureaate leidub enim aga Ameerika Ühendriikides. Rohkem tähelepanu saab siiski fakt, et seal on ka kõige rohkem Miss Universumi võitjaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles