Milliseid toiduaineid peaks iga hinna eest vältima?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konserveeritud tomatid
Konserveeritud tomatid Foto: SCANPIX

Teatud toiduained võivad su tervisele karuteene osutada, põhjuseks võib olla liigne töötlus või transrasvade sisaldus. Millised toiduained peaks menüüst pigem välja jätma?

Portaal Yahoo! Shine toob mõned näited ja põhjused, miks neid vältida.

Konserveeritud tomatid

Punane köögivili on väga hea lükopeeni vajaliku toitaine allikas, kuid väldi konserveeritud tomateid, mis on plekkpurgis. Kõik plekkpurgis olevad toiduained sisaldavad kemikaali nimega BPA, kuid eriti mõjutab see just tomateid, mille happelisuse külge BPA hästi kinnitub. Kui värskeid tomateid pole käepärast, võta klaaspurgis või kartongist pakendis olevad konserveeritud tomatid, sest need ei sisalda BPA-d.

Margariin

Erinevalt võist, mida valmistatakse loomsetest ainetest, tehakse margariini taimsetest rasvadest. Tootmisprotsessi jooksul täidetakse margariin transrasvadega, mis suurendavad südameveresoonkonna haiguste, vähi ja degeneratiivsete haiguste riski, kaalutõusu ning kõrget halba kolesterooli. Terviseekspertide sõnul on margariin üks halvimaid saadavalolevaid toiduaineid.

Mikrolaineahjus valmistatud popkorn

Kui soovid filmiõhtuks popkorni valmistada, ära pista pakki mikrolaineahju, vaid ahju. Popkorni koti vooderdis sisaldab mürgist PFOA-d. Mikrolaineahjus olemise ajal kinnitub PFOA popkorni külge ja seda kemikaali on seostatud viljatuse, neeru- ja munandivähiga.

Lauasool

Kui raputad veidi soola oma õhtusöögile, ei tee see suurt halba, kuid lauasoola eelistades jääd ilma tervislikest mineraalidest, mis on meresoolas või Himaalaja soolas. Lauasool on rafineeritud toode, seega see ei sisalda üldse toitaineid. Lauasoola asendamine kõrgkvaliteedilise soolaga pole keeruline muutus ja toiduvalmistamise vaatenurgast muudab see maitse tunduvalt paremaks.

Kunstlikud magustajad

Kui sa ei leia seda loodusest, siis on parem seda vältida, mistõttu on pool lusikatäit suhkurt, veidike mett või steviat kasulikum, kui muud magustajad. Kunstlikud magustajad on tunduvalt magusamad vahel lausa 200 korda magusamad kui tavaline suhkur , seega aju võib hakata üha magusamaid toite ihkama. Teadlased veel uurivad, kas kunstlikud magustajad põhjustavad vähki ja närviprobleeme, kuid on juba selgeks tehtud, et need kiirendavad kaalutõusu ja suurendavad isu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles