Teatud toiduained võivad su tervisele karuteene osutada, põhjuseks võib olla liigne töötlus või transrasvade sisaldus. Millised toiduained peaks menüüst pigem välja jätma?
Milliseid toiduaineid peaks iga hinna eest vältima?
Portaal Yahoo! Shine toob mõned näited ja põhjused, miks neid vältida.
Konserveeritud tomatid
Punane köögivili on väga hea lükopeeni – vajaliku toitaine – allikas, kuid väldi konserveeritud tomateid, mis on plekkpurgis. Kõik plekkpurgis olevad toiduained sisaldavad kemikaali nimega BPA, kuid eriti mõjutab see just tomateid, mille happelisuse külge BPA hästi kinnitub. Kui värskeid tomateid pole käepärast, võta klaaspurgis või kartongist pakendis olevad konserveeritud tomatid, sest need ei sisalda BPA-d.
Margariin
Erinevalt võist, mida valmistatakse loomsetest ainetest, tehakse margariini taimsetest rasvadest. Tootmisprotsessi jooksul täidetakse margariin transrasvadega, mis suurendavad südameveresoonkonna haiguste, vähi ja degeneratiivsete haiguste riski, kaalutõusu ning kõrget halba kolesterooli. Terviseekspertide sõnul on margariin üks halvimaid saadavalolevaid toiduaineid.
Mikrolaineahjus valmistatud popkorn
Kui soovid filmiõhtuks popkorni valmistada, ära pista pakki mikrolaineahju, vaid ahju. Popkorni koti vooderdis sisaldab mürgist PFOA-d. Mikrolaineahjus olemise ajal kinnitub PFOA popkorni külge ja seda kemikaali on seostatud viljatuse, neeru- ja munandivähiga.
Lauasool
Kui raputad veidi soola oma õhtusöögile, ei tee see suurt halba, kuid lauasoola eelistades jääd ilma tervislikest mineraalidest, mis on meresoolas või Himaalaja soolas. Lauasool on rafineeritud toode, seega see ei sisalda üldse toitaineid. Lauasoola asendamine kõrgkvaliteedilise soolaga pole keeruline muutus ja toiduvalmistamise vaatenurgast muudab see maitse tunduvalt paremaks.
Kunstlikud magustajad
Kui sa ei leia seda loodusest, siis on parem seda vältida, mistõttu on pool lusikatäit suhkurt, veidike mett või steviat kasulikum, kui muud magustajad. Kunstlikud magustajad on tunduvalt magusamad – vahel lausa 200 korda magusamad kui tavaline suhkur –, seega aju võib hakata üha magusamaid toite ihkama. Teadlased veel uurivad, kas kunstlikud magustajad põhjustavad vähki ja närviprobleeme, kuid on juba selgeks tehtud, et need kiirendavad kaalutõusu ja suurendavad isu.