Viis põhjust, miks suudlemine mõjub tervisele hästi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sulle tundub, et suudlemine on ebahügieeniline ja võib su tervist kahjustada, siis ära muretse. Nii see pole.

Suudlemine on hammastele hea

Musitamine stimuleerib süljeeritust, mis uhab suust kahjulikke baktereid ning takistab hambakatu teket, kinnitab Huff Post.

Suudlemine põletab kaloreid

Olgu, seda ei saa võrrelda jõusaalis trenni tegemisega, kuid ka sellest on abi, eks? Suudeldes kulub kaks kuni kuus kilokalorit minutis. Sel ajal on töös ka mitu näolihast – nende pingutamine teeb põsed pringiks.

Suudlemine parandab immuunsust

Ei saa vastu väita, et suudlemise ajal vahetavad partnerid ka oma suus pesitsevaid pisikuid. Üks spetsiifiline viirus (tsütomegaloviirus) võib olla rasedatele naistele eriti ohtlik, kuid teadlased usuvad, et suudluse ajal puutub naine selle viirusega enne sünnitust nii vähesel moel kokku, et sünnituse ajaks on tal juba tekkinud viirusele vastupanuvõime ja imik nakkust ei saa.

Kui on aga näha, et su kallim on ilmselgelt haige, siis on targem teda mitte suudelda, sest nõnda kanduvad muuhulgas väga kergesti edasi näiteks mononukleoos ja herpesviirus.

Suudlemine leevendab stressi

Suudlusega kaasnev lõõgastustunne ei ole pettekujutlus. Selle meeldiva tegevuse ajal väheneb organismis stressihormooni kortisooli tase ning tõuseb oksütotsiini tase, mis teeb rõõmsaks.

Suudlemine võib leevendada allergianähte

Kui su kallim ei olegi külmetunud, vaid vaevleb allergilise nohu käes, siis võib suudlusest hoopis abi olla. Väike Jaapani uuring tegi kindlaks, et paaridel, kes suudlesid 30 minutit, vähenesallergeenspetsiifilisteIgE antikehade tase, mis kutsuvad esile aevastamist ja vesist nina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles