Yrjö Kukkapuro – klassik ja tema hitid

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees toolipüramiidi tipust: Yrjo Kukkapuro oma loomingu keskel enne näituse kujundamist sel teisipäeval meie arhitektuurimuuseumis.
Mees toolipüramiidi tipust: Yrjo Kukkapuro oma loomingu keskel enne näituse kujundamist sel teisipäeval meie arhitektuurimuuseumis. Foto: Toomas Huik

Üle poole sajandi peamiselt istmeid kavandanud legendaarne soome disainer Yrjö Kukkapuro tõi Rotermanni soolalaos avatud näitusele huvitava valiku oma toolidest.

Tänavu 6. aprillil 80. sünnipäeva tähistav Kukkapuro esma­esitles oma loomingut avalikkusele Ateneumi teise kursuse tudengina 1957. aastal, pannes näitusele «Tuleviku kodu» välja samuti tooli.

«Laias laastus võib öelda, et sestpeale olen vaata et igal aastal tooli disaininud – täpset arvet pole ma pidanud, aga Tallinna näitusele valisin tähtsaimad tähised oma loometeelt,» ütles disainer Arterile oma väljapanekut tutvustades.

Nii saabki Eesti Arhitektuurimuuseumi teisel korrusel näha Kukkapuro disainiikoonideks kuulutatud mudeleid. Suurem osa mööblist pärineb meistri enda ateljeest, kuhu aja jooksul on kogunenud arvukalt istmete prototüüpe ja eri seeriaid.

Osa toole otsis disainer ise kodumaalt kokku, sest mullu Shanghais toimunud Soome disaini ülevaatelt, kus olid esindatud ka Kukkapuro paremad palad, pole kollektsioon veel tagasi jõudnud, selgitab näituse kuraator, kunstiteadlane Karen Jagodin.

Tema sõnul eksponeeritakse Soolalaos näiteid eri kümnenditest: popimaigulised 60ndad, vineeriga eksperimenteerivad 70ndad, postmodernistlikud 80ndad, graafiliselt kirevad 90ndad ning jätkuvalt loomejõulised 2000ndad.

«Yrjö Kukkapuro on suurte tähtedega oma nime disainilukku kirjutanud «Karuselli» tooliga: seda fiiberklaasist kehaga imposantset tugitooli näeb paljude mainekate disainimuuseumide kollektsioonides,» selgitab Jagodin.

«Väga olulise jälje tootekunsti ajalukku on jätnud soomlase otsingud kontorimööbli vallas – tõenäoliselt ei tea paljud, et nad istuvad just Kukkapuro kavandatud toolil. Kuigi maailmakuulsuse tõi talle 1960. aastatel kavandatud popimõjuline värviline plastmööbel, on ta ka järgnevatel kümnenditel kuni tänaseni olnud jätkuvalt otsiv ja eksperimenteeriv.»

Kunstiteadlane iseloomustab suurmeistrit kui väga muhedat, n-ö kahe jalaga maa peal inimest. Koos abikaasa, graafik Irmeli Kukkapuroga moodustavad nad kadestamisväärselt ühtse tandemi nii loomingus kui ka eraelus, olles oma töödes jätkuvalt kirglikud.

«Kui Yrjö Kukkapuro nägi selle näituse jaoks disainitud tooli Tallinnas valmistatud prototüüpi, uuris ta seda poisiliku õhina ja entusiasmiga ning ühtaegu kestva professionalismiga – kuidas võiks seda edasi arendada, millised oleksid võimalused asja veelgi paremaks muuta. Ja seda kõike hoolimata oma 80 eluaastast!» tunnustab kuraator.

Näitus jääb avatuks 10. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles