«Laulukarusselli» üldvõitja Uku Madis hakkas rääkima ja laulma korraga

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Madis
Uku Madis Foto: Peeter Langovits

Seitsmeaastase Uku Madis Vainu suu oli kui hästi ümmargune «o», kui ta läinud pühapäeva õhtul Vanemuise kontserdilaval «Laulukarusselli» üldvõitjaks kuulutati. Kõik laulusaated oli poiss olnud tõsise näoga, ja ka õnnitluste möllu ajal tabasid tema näos naeratusevirve vaid ema ja õde.

Aastate jooksul «Laulukarussellidel» sadu lapsi kuulnud-näinud Eve Viilup, kellel oli väga hea meel, et kuulajad-vaatajad just pisikese Uku Madise üldvõitjaks hääletasid, tahtis võidupoisilt lausa küsida: miks sa kogu aeg nii kurb oled?!

See küsimus jääb Tallinnas Kassisaba kandis asuva Vainude kodu ukse taha, sest omade keskel pole kurblikult tõsisest lapsest midagi järel.

Uku Madis lagistab naerda, muheleb, muigab, naeratab nii, et tuba lööb särama. Ja laulab ta ka kodus kogu aeg, nii et 15-aastane õde Eva-Lota ütleb vahel, et ole ometi vait ka. «Kui ei laula, siis lihtsalt ümiseb midagi või mõtleb mingis omas keeles laule välja,» mainib õde.

Õnneks on nii Tallinna kui ka Rakvere vanaema alati valmis lapselapse laule kuulama, ja tänu sellele oskab Uku Madis ka kõikvõimalikke nn vanainimeste laule.

Ema Laivi jutu järgi hakkas Uku Madis laulma samal ajal kui rääkima. Nagu tuntud ABBA laulus. Aga ema mäletab sedagi, et väike Uku Madis ei kibelenud teiste lastega mängima, vaid eelistas omaette olla, ja lasteaias polegi ta käinud.

See tähendab, et Laivi on Uku Madise sünnist saadik ehk 2005. aastast kodune olnud. Viimased kolm aastat küll ka väikevenda Eke Mihklit kasvatades. «Uku Madis n-ö avanes, hakkas vabamalt suhtlema, kui läks nelja-aastaselt viiulitundi. Tal on kõik muusika kaudu tulnud,» tõdeb ema.

Eks ka «Laulukarusselli» finaalis võlus Uku Madis kindlasti  viiulisoolodega oma laulu sees. Viiul oli mängus juba eelvooru videoklipis, kus poiss mängis ja laulis «Tuuleviiuli hümni», millele nad koos isa Indrekuga sõnad on teinud. Kõik kolm «Laulukarussellil» ette kantud laulu on Lea Kanguri loodud, viimasel, bluegrass-stiilis võidulaulul «Aeg on suureks kasvada» küll ainult tema sõnad.

See emme küljest lahti laskmisest jutustanud laul on Uku Madise sõnul rohkem tema väikevennast.
«Tema viiulikäsitsemisoskus on nii vaba, ta on nagu väike Rõbak (Eurovisiooni 2009. aasta võitja Aleksander Rõbak – toim) ja ilmselt väga-väga musikaalne ja tark laps,» kiidab Eve Viilup.

«Minu viiuliõpetaja nimi on Kristi Alas, ta õpetab Suzuki meetodil. Ta on hästi tore õpetaja ja mul on tema juures isegi oma bänd – nimi on KUS,» tutvustab Uku Madis ise.

Sügisel ja kevadel sõidavad Uku Madis ja tema isa Kassisabast peaaegu iga päev üle Toompea vanalinna hariduskolleegiumi juurde viiulitundi. Muusikust isa roll poja  muusikalisel arendamisel on ilmselgelt väga suur. Isa ansambel Robirohi saatis poissi ka «Laulukarussellil», muul ajal esineb Uku Madis isa ansambli kontsertidel ja teenib siis muidugi kõige valjema aplausi.

Koolis käib Uku Madis, nagu tema õdegi, kodu lähedal Westholmi gümnaasiumis.
«Koolikatsel tahtsin laulda ühte laulu, millel on 11 salmi, ma tahtsin sellest esimese ja viimase salmi laulda, aga mul lasti laulda vaid üks salm ja juba olingi muusikaklassis sees,» meenutab Uku Madis läinudkevadisi koolikatseid ja lisab, et tegelikult on tema lemmikud hoopis matemaatika ja kehaline kasvatus.

«Muusikatunnis on liiga igavad ja kerged laulud, mul pole seal midagi teha. Laulusõnad jäävad ka esimese korraga pähe,» teatab 1. klassi poiss. «Õpetaja ütles juba kooli alguses, et võiksin kohe kolmandasse klassi minna.»

Kui Uku Madis esmaspäeval pärast «Laulukarusselli» võitu alles kolmandasse tundi jõudis – nii oli juba varem kokku lepitud –, võttis klass ta vastu tordi, õhupallide ja isetehtud kaardiga. Ja sel nädalal ei saanud ta vahetunni ajal üldse koridori minna, sest kaks teise klassi poissi käisid muudkui järel ja küsisid autogrammi.

Eva-Lota leiab, et Uku Madis on pigem ikka tavaline laps. «Mu sõprade väikevennad on küll energilisemad, Uku Madis on rahulikum ja tal on suur pühendumus asjades, mida teeb,» lisab õde.
Nagu igale väikesele poisile, meeldib ka Uku Madisel arvutis käia, aga ta ei mängi seal mänge, vaid vaatab Youtube’ist «Mr Beani» ja vormel-1 videoid.

«Tulistamismänge ta arvutis ei mängi, vaid ikka uurib internetist midagi,» räägib ema Laivi, «Uku Madisele meeldib teadus ja tema lemmik on noorte teadussaade «Rakett 69».»

«Sügisel hakkas Uku Madis jau­rama, et tahab nutitelefoni, sest kõigil on,» toob isa Indrek näite, et poisil on täitsa tavalise lapse soovid ka. «Õpetajad ütlevad, et see on õudne, kuidas lapsed telefoni kinni jäävad.»

«Meie klassis on peaaegu kõigil nutitelefonid – peale minu ja veel kahe poisi,» täpsustab Uku Madis.

Kas teie olete siis nuubid?

«Jah. Ühel poisil on täpselt sama telefon nagu mul. Aga ükski teine poiss pole võitnud «Laulukarusselli»!

«Jaa,» ütleb Uku Madis mõtlikult, silmas väike naerusäde. See «jaa» on tal natuke «joo» – sellise o-suuga öeldud, nagu tal pühapäevaõhtul võiduteadet kuuldes oli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles