Lugeja küsib: kas politsei võib peo ajal maganud noore üles ajada?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Tekkis selline küsimus, et kui alaealine on mingil peol ja magab voodis sügavalt, kas politsei võib/peab ta üles äratada/äratama või on see politsei jaoks keelatud? Olen kuulnud jutte, et politsei ja üleüldse ei tohi kedagi unest üles äratada?» soovib üks huviline teada.

Vastab juhtivkorrakaitseametnik Maarja Punak.

Seadusest tulenevalt keeldu inimest mitte üles äratada ei ole. Kui mina läheksin politseinikuna sellisele peole, siis kohe kindlasti ma ärataksin magava alaealise üles, kuna, esiteks tekib kahtlus, et kuidas saab inimene suure peo ajal (st valju müraga) magada? Kas on tal tervisega mure (meelemärkuseta vmt), on ta alkoholijoobes või mõne muu aine tarvitamise tunnustega. Teiseks on sügavalt magav inimene ka olukorras, kus teda võidakse ära kasutada, tema asjad võidakse ära varastada jne. Kolmandaks, kui ma ei tea selle alaealise nime, siis ei tea ma ka seda, kas tema lapsevanem on teadlik, kus alaealine viibib (kehtib alla 16-aastaste korral). Teda äratades teeb politseinik kindlaks, et kõik need küsimused saaksid vastuse. Seega igal juhul on politseiniku õigus ja pigem ka kohustus see magav alaealine äratada. See on eelkõige juba selle alaealise enda huvides.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles